Luciakandidat 3, Ronja Vinberg: "Lucia är inte bara en titel, hon ska vilja sprida glädje"

För Ronja Vinberg från Esbo inleder lucia julfirandet. Hon tycker att lucia är mer än en fin titel, den som är lucia ska sprida glädje bland människor, men också vara frontfigur för luciainsamlingen. Hon vill studera till läkare och förbereder sig genom att läsa kurser i farmaci och hälsovetenskap på Öppna universitetet.

– Lucia borde vara glad och finnas där, närvarande under varje besök. Men lucia är inte bara en titel, utan den som är lucia ska ha viljan att sprida glädje till alla. Vi ska inte heller glömma bort själva luciainsamlingen, luciavalet är inte bara en omröstning utan också en penninginsamling, säger Ronja Vinberg.

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet?

– Ända sedan jag som liten flicka såg luciaföljet gå nedför Domkyrkans trappor har jag drömt om att få vara Finlands lucia. Det var min mormor som föreslog att jag skulle ställa upp som kandidat och hon skrev rekommendationsbrevet. Vi har en nära relation och ett stort gemensamt intresse – musikaler.

Vilken roll anser du att lucia har i dag?

– Lucias roll är speciellt viktig nu, när vi alla har gått igenom tunga tider. Luciafirandet är en stor och gemensam sak för oss alla, för mig personligen inleder lucia julfirandet – när lucia kommer är julen riktigt nära.

Finns det några oskrivna regler för lucia?

– Lucia borde alltid vara glad och finnas där, närvarande under varje besök. Men lucia är inte bara en titel, utan den som är lucia ska ha viljan att sprida glädje till alla. Vi ska inte heller glömma bort själva luciainsamlingen, luciavalet är inte bara en omröstning utan också en penninginsamling.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– På olika äldreboenden. Min farmor bodde sina tio sista år på ett ålderdomshem och jag vet hur mycket glädje ett luciabesök sprider där. Jag hoppas också att jag skulle få lussa på Barnsjukhuset, om jag blir vald till lucia.

Hur skulle dina vänner beskriva dig?

– Sprallig, kreativ och musikalisk, glad mest hela tiden. Kanske inte alltid den smartaste, men som fixar det till slut, för jag ger aldrig upp.

Om du kunde prata med ett djur, vilket vore det djuret?

– Jag har ett brinnande intresse för djur och speciellt för elefanterna i Afrika. Så jag skulle nog fråga elefanterna hur de mår. Sedan skulle jag passa på och fråga min egen katt vad han tycker om mig.

Vilka talanger besitter du som inte många känner till?

– Jag kan sätta in hela min knytnäve i munnen, det är ett partytrick som jag gjort ett par gånger. Jag har väldigt rörliga käkar. Dessutom är jag bra på att dansa och kan gå ner i spagat.

Vad är det konstigaste som du någonsin har upplevt?

– En upplevelse som inte var trevlig var när jag sade farväl till min morfar. Jag visste inte hur jag skulle reagera när jag såg en livlös människa, det var en overklig situation. Man inser också sina egna begränsningar i det läget.

Vad ser du mest fram emot?

– Just nu ser jag fram emot luciatiden, och luciaturnén verkar vara superrolig! Också i övrigt känns det som om jag har livet framför mig, också det oväntade. Jag försöker leva i nuet, men allt är möjligt!

Var är du om 10 år och vad gör du då?

– Om tio år borde jag vara nästan färdig läkare, jag har kanske studerat några år utomlands, men jag bor troligtvis i Finland. Ett annat alternativ är Australien, där jag också skulle jobba som läkare och bo nära naturen.
Här kan du läsa alla intervjuer med årets luciakandidater och rösta på din kandidat!

Ronja Vinberg

Ålder: 19 år.
Familj: Mamma och pappa, en storebror och katten Kissan. Dessutom bor mormor nära och räknas in i kärnfamiljen.
Hemort: Köklax, Esbo.
Gör: Har ett mellanår och jobbar som skifteschef på hamburgerrestaurangen Friends & Brgrs. Studerar bland annat biologi och psykologi på distans vid Öppna universitetet i Åbo och siktar på att söka in till flera medicinska fakulteter på våren, i hopp om att påbörja läkarstudier.
Musikintresse: Ronja har alltid sjungit och dansat hemma. Studerar sång och musikteori på Musikinstitutet Kungsvägen, har som yngre också tagit spellektioner på gitarr och piano.
Läser: Gärna faktabaserade böcker, just nu boken Sapiens som handlar om människans utveckling. Gillar också deckare.
Favoritmat: Ris och kyckling är enkelt och gott att laga själv, blir gärna bjuden på ostbricka eller en god pastarätt. Det blir nog också ett par hamburgare i veckan, men inte fler.

ANDRA LÄSER