Andrea komponerade sång för nya muminfilmen

Hittills är musikern och kompositören Andrea Eklund mest känd för sina nyskapande musikarrangemang. Nu snurrar hennes sång Sommarlängtan, som inleder den nya muminfilmen, på biografer runtom i världen. Strax före jul kvalificerades sången för en Oscarsnominering i kategorin Bästa originalsång.

Många järn i elden. Musikern och kompositören Andrea Eklund har under sitt sista studieår i vid Guildhall School of Music & Drama också komponerat en helt ny sång till långfilmen Trollvinter i Mumindalen, som hade premiär inför julen.
31.12.2017 23:55
Andrea Eklund har i slutet av november fått sin magisterexamen från anrika Guildhall School of Music and Drama i London, där hon studerat bland annat barockmusik de senaste åren. Parallellt med studierna har hon också under det gångna året komponerat sången Sommarlängtan till en av årets nya julfilmer, Trollvinter i Mumindalen.
– Det har varit ett helt galet år, intensivt men roligt. Det var ett stort uppdrag att få skriva filmsången – Tove Jansson är en otrolig konstnär, så visst har det känts lite nervöst att förknippas med hennes namn.

Andrea Eklund

Aktuell som: Har komponerat och arrangerat introduktionslåten till den nya muminfilmen Trollvinter i Mumindalen, som nu går på biograferna. Hon sjunger också sången i den svenska och engelska versionen av filmen. Sången är en av 70 kvalificerade till Oscarsnomineringen för Bästa originalsång.
Utbildning: Har en kandidatexamen i musik från Sibelius-Akademin och en magisterexamen från Guildhall School of Music & Drama i London.
Ålder: Har just fyllt 30 år.
Familj: Fästmannen Thomas, föräldrarna Pia och Bertil Eklund som bor i Närpes och syster Sofia som är violinist och bor i London.
Bor: I Mariefred utanför Stockholm sedan i höstas.
Eklund har bott de senaste åren utomlands och ofta känt sig som ett mumintroll själv. Det första folk vet om Finland är ofta just mumintrollen, en av våra största exportprodukter.
– I vuxen ålder har jag glömt många muminberättelser, men i och med filmproduktionen har jag börjat läsa muminböckerna på nytt. Min favoritbok är Vem ska trösta Knyttet, den går rakt in i hjärtat!

Sjunger och komponerar

Eklund har inte bara skrivit musiken till öppningssången i filmen, hon har haft sitt finger med i alla arbetsfaser kring sången. Eklund bad studiekompisen från Sibelius-Akademin Amanda Henriksson skriva sångtexten och hon gjorde det på svenska, så Andrea har haft förmånen att få jobba med svenskt material.
– Jag har använt mig av wordpainting, en metod där jag har försökt hitta musik som färgar orden. Stora delar av filmen baserar sig på tidigare producerade animationer, men introduktionen är en ny animation, som i viss mån anpassades efter sången.
Därefter tog sig Eklund också an följande steg i processen, nämligen att skriva arrangemanget för en symfoniorkester. Det är Prags filharmoniska orkester som framför filmmusik.
– Det var helt nytt för mig – och lite galet. Jag fick plötsligt fundera ut vad varje enskilt instrument skulle spela. Det ligger i min natur att vilja utforska nya områden inom musik.
Eklund befann sig i alla fall på helt rätt ställe för att genomföra projektet, hon fick nämligen stor hjälp av sin professor i orkesterdirigering Tim Redmond vid Guildhall. Dessutom hade hon nytta av att själv spela såväl cello och tvärflöjt som piano.
– Jag hoppas att Tove hade gillat sången, Amanda har fångat upp det "muminska" och spunnit vidare på Toves linje. Sången heter Sommarlängtan, eftersom Mumintrollet längtar till sommaren, men den handlar inte om någon enskild muminfigur, utan sången står för sig själv.
Andrea Eklund har i höst flyttat till Stockholm efter åren i London. Hon är uppvuxen i Närpes och har tidigare studerat vid Sibelius-Akademin i Helsingfors.
Andrea Eklund har inte bara skrivit musiken och arrangemanget, hon sjunger också sången i den svenska och engelska versionen av filmen.
– Jag sjöng in sången under arbetets gång, för att alla parter skulle få höra hur den låter. Och plötsligt blev jag erbjuden att sjunga sången i filmen också!

Premiär i Stockholm

I slutet av sommaren, mitt under den intensivaste perioden av filmproduktionen och i slutskedet av Eklunds studier, flyttade hon tillsammans med sin fästman Thomas Jacobson, även han från Närpes, till Sverige. Sambon är lärare och när han fick jobb vid Gripsholmsskolan utanför Stockholm bestämde sig paret för att slå sig ned där. Det var också på biograf Saga i Stockholm som Andrea Eklund såg förhandsvisningen av Trollvinter i Mumindalen, tillsammans med en inbjuden publik.
– Visst drog jag en lättnadens suck, publiken gillade filmen. Jag är perfektionist, så det är ibland jobbigt att se på sina egna produkter. Jag kommer alltid på något som jag kunde ha gjort annorlunda.
För ett par veckor sedan hittade hon sig själv på Spotify med Sommarlängtan och den engelska versionen Longing for Summer.
– Det är min andra låt på musiktjänsten, sedan tidigare finns där en version av Nu tändas tusen juleljus som jag sjunger tillsammans med Akademiska damkören Lyran.
Att Andrea Eklund blev erbjuden uppdraget att komponera en sång för en internationell storfilm kan hon tacka sin bakgrund i finlandssvenska körsångskretsar. Under studietiden i Helsingfors dirigerade hon nämligen kören Vox Femina där Ira Carpelans medverkade och det är hon som är den ena regissören för filmen.
– Carpelan gillade mina musikarrangemang och för ett drygt år sedan skickade hon mig helt oväntat ett mejl, där hon bad mig skriva öppningssången till en ny film.

Nya uppdrag

Nu njuter Eklund av jullov hemma i Närpes och lite välförtjänt semester efter avslutade studier. Men kalendern håller redan på att fyllas med intressanta och varierande uppdrag för kommande år. Där finns beställningar på verk för såväl symfoniorkester som en festival för barn- och ungdomskörer med sammanlagt 500 korister.
– Jag har börjat komponera musik först 2016 så det är fortfarande väldigt nytt för mig. När jag började min utbildning i barocksång i London hade jag aldrig kunnat gissa att jag får uppdrag inom komposition.
Det kändes ändå naturligt efter att Eklund under sex års tid arbetat med musikarrangemang, ibland tillsammans med den brittiska kompositören och ljudkonstnären Jon Hughes. De har kombinerat nordiska folkliga visor med elektronisk ljudkonst. Verken har tidigare framförts under konserten Norrsken på olika orter i Finland och Storbritannien.
– Dessutom ska jag i sommar göra min första operaroll utanför universitetsvärlden, det sker på en svensk operafestival, säger Eklund.

ANDRA LÄSER