Vem ska bära luciakronan i år? Du avgör med din röst!

Nu kör luciaomröstningen i gång. Med den också luciainsamlingen som används för att hjälpa utsatta barnfamiljer. I dag publicerar HBL intervjuer med årets tio kandidater, som alla är taggade att ta sig an uppdraget som Finlands lucia 2021.

Året luciakandidater: På övre raden från vänster: Denjah Leinson, Astrid Lindholm, Tilde Koroleff, Emelie Jungner och Cecilia Lasén. På nedre raden från vänster: Sandi Bengts, Anna Hasselblatt, Anna-Matilda Rosendal, Tilde Polviander och Ronja Vinberg.
De tio kandidaterna representerar största delen av Svenskfinland. I år är två av de tio från Åland. Många av kandidaterna sysslar med musik i någon form, men studier upptar det mesta av deras tid.
En vägande orsak till att de kandiderar till luciauppdraget är att få bidra till luciainsamlingen och på det sättet hjälpa utsatta familjer. Men alla nämner också möjligheten att få sprida ljus, värme och hopp i vintermörkret, speciellt i dessa coronatider.
Här kan du läsa alla intervjuer med årets luciakandidater och rösta på din kandidat!
Fjolårets lucia, Ingrid Enckell, hade ett ovanligt uppdrag då hon kröntes inför en nästan tom domkyrka på grund av coronarestriktionerna.

Finlands lucia

Det är som vanligt en tremannajury som har utsett årets luciakandidater. Den ansvarsfulla uppgiften har i år skötts av studeranden Anna-Kajsa Edström, också känd som Finlands lucia 2017, HBL:s chefredaktör Erja Yläjärvi och Strömsös programledare Niklas Aldén.
Folkhälsan står för insamlingen och valet på riksnivå i samarbete med Hufvudstadsbladet och Yle.
Årets kandidater är Sandi Bengts från Helsingfors, Anna Hasselblatt från Esbo, Emelie Jungner från Ingå, Tilde Koroleff från Gottby/Jomala, Cecilia Lasén från Purmo/Pedersöre, Denjah Leinson från Esbo, Astrid Lindholm från Degerby/Ingå, Tilde Polviander från Mariehamn, Anna-Matilda Rosendal från Raseborg och Ronja Vinberg från Esbo.

ANDRA LÄSER