Merkel utesluter inte Nordstream-sanktioner på grund av Navalnyj-fallet

Tysklands förbundskansler Angela Merkel håller dörren öppen för straffåtgärder kopplade till det omstridda gasledningsprojektet Nordstream 2, om Ryssland inte ordentligt utreder förgiftandet av regimkritikern Aleksej Navalnyj.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.
07.09.2020 15:35
– Förbundskanslern anser att det är fel att utesluta någonting i det här skedet, svarar talespersonen Steffen Seibert på frågan om Angela Merkel kommer att skydda miljardprojektet om Tyskland går vidare med sanktioner mot Ryssland med anledning av fallet Aleksej Navalnyj.
Gasledningen Nordstream 2, som är nära att färdigställas, är tänkt att dubbla leveranserna av rysk naturgas till Tyskland. Projektet har länge kritiserats av bland andra USA, som befarar att det ska leda till ett alltför stort beroende av rysk energi.
Navalnyj insjuknade i slutet av augusti under en flygning och behandlades på ett sibiriskt sjukhus innan han evakuerades till Berlin. Tyskland meddelade i förra veckan att man funnit bevis på att han förgiftats med novitjok. Användandet av nervgiftet innebär att den ryska staten måste ha varit inblandad på något sätt, enligt Navalnyjs allierade.
Kreml nekar dock bestämt till all inblandning.
– Försöken att på något sätt koppla samman Ryssland med det som hänt är oacceptabelt, det är absurt, säger talespersonen Dmitrij Peskov.

ANDRA LÄSER