Ryssland överklagar avstängningen till Cas

Som väntat överklagar Ryssland avstängningsdomen till idrottens skiljedomstol Cas.– Ryska idrottare ska inte dömas kollektivt, säger president Vladimir Putin.

Ryssland överklagar domen.
För tio dagar sedan beslutade Internationella antidopningsorganisationen Wada att stänga av Rysslands antidopningsorganisation Rusada och därmed ryska idrottare från att tävla i OS och VM de kommande fyra åren.
Beslutet togs efter att granskningen av testdata från Rusada visat på 145 misstänkta dopningsfall och att uppgifter manipulerats och raderats.
Rusada väljer nu att överklaga avstängningen till Cas, rapporterar Reuters med hänvisning till den ryska nyhetsbyrån Tass. Beslutet var väntat då både president Vladimir Putin och premiärminister Dimitrij Medvedev ansett att Wadas beslut var felaktigt.
– Det är ett orättvist beslut, ett politiskt beslut, säger Putin precis innan dagens besked presenterades.
– Ryska idrottare ska inte dömas kollektivt.

"Inte en chans vi kan vinna"

Rusadas nye chef Jurij Ganus, som inte fick vara med och ta beslut om överklagan, har ansett att det inte är någon idé att överklaga till Cas.
– Inte en chans att vi kan vinna det här i domstol, sade han till AFP efter Wadas beslut.
Ganus menar att de styrande i landet måste acceptera avstängningen.
– Vi måste låta bli att skylla på västvärlden. Ryssland måste städa i sitt eget hus, sade han tidigare i höstas.

Oklart när Cas tar beslut

Efter avslöjandena om systematisk och statsstödd dopning i Ryssland, som framkom i Richard McLarens utredning 2015 stängde Wada av Rusada. Det ledde bland annat till att bara rena rysk idrottare fick tävla, och under neutral flagg, under OS i Pyeongchang 2018.
Avstängningen hävdes för ett år sedan då Wada fick löfte om att få all testdata från Rusada – det som nu lett till en ny och kraftfullare avstängning.
Det är oklart när Cas kan komma att ta beslut i frågan. Dröjer det länge kanske ryska idrottare får ställa upp i OS i Tokyo i sommar.
ANDRA LÄSER