Misstänkta brott bakom branden i Gamla stan i Borgå – polisen inleder förundersökning

Polisen har inlett en förundersökning med anledning av branden i Gamla stan som inträffade för en dryg månad sedan. En av brottsrubriceringarna kan ge upp till fyra års fängelse.

Polisen har nu inlett en förundersökning angående Meat District-branden i Gamla stan i Borgå.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
21.09.2022 11:30 UPPDATERAD 21.09.2022 16:44
Torsdagen den 11 augusti vaknade Borgåborna till en chocknyhet: Restaurang Meat District i Gamla stan hade brunnit ner. Byggnaden, som också inrymde ett kafé, blev så gott som totalförstörd.
Räddningsverket gick direkt efter branden ut med att den såg ut att vara kopplad till skorstenen eller luftkanalen i restaurangen.
Polisen och räddningsverket inledde genast en brandorsaksutredning och nu berättar kriminalkommissarie Freddie Cederlund att polisen har inlett en förundersökning i ärendet.
– I samband med brandorsaksutredningen framkom saker som ledde till att polisen nu undersöker ärendet som grovt vållande av allmän fara, byggnadsförseelse, räddningsförseelse och miljöförseelse.
Förundersökningen är inte klar, så polisen ger inte detaljerade uppgifter om ärendet i detta skede, skriver Cederlund till tidningen Östnyland via mejl.
Det handlar om allvarliga brott. Enligt strafflagen ger en fällande dom för grovt vållande av allmän fara fängelse i minst fyra månader och högst fyra år.
Så här såg det ut under brandnatten.
Gamla stan i Borgå efter branden.
Även närliggande Anis´s café förstördes i branden.

ANDRA LÄSER