Israelisk-palestinsk beskjutning oroar EU

Över 200 raketer har under lördagen avfyrats mot Israel – som svarat med flygattacker mot mål i Gazaremsan.EU manar palestinierna att upphöra med beskjutningen.

En israelisk flygattack mot en byggnad i Gaza stad.
"Raketbeskjutningen från Gaza mot Israel måste upphöra omedelbart. En nedtrappning av denna farliga situation är nödvändig för att säkerställa att civila liv skyddas", säger EU-talespersonen Maja Kocijancic i ett uttalande.
De palestinska islamistiska organisationerna Hamas och Islamiska jihad skickade över 200 raketer mot södra Israel, där flyglarmen ljöd på flera håll. Enligt räddningstjänsten skadades en 80-årig kvinna allvarligt och en 49-årig man medelsvårt av splitter.
Israel svarade med angrepp som fick byggnader att skaka, och människor som handlade i butiker inför islams fastemånad ramadan i Gaza stad att hastigt söka skydd.
Enligt hälsovårdsdepartementet i området dödades en 37-årig kvinna som var gravid i åttonde månaden och hennes 14 månader gamla barn, något som den israeliska militären säger sig inte känna till.

Militära mål

En mindre grupp, al-Aqsas beskyddare som stödjer islamistiska Hamas, uppger att en 22-årig medlem dödats i en annan flygattack.
Minst 17 andra palestinier skadades, varav minst två enligt närboende var medlemmar i militanta grupper.
Den israeliska militären uppger att dess stridsflygplan och stridsvagnar attackerat minst 120 militära mål i Gazaremsan samt att alla transporter till och från området stängs liksom zonen havet i vilken palestinier får fiska.
– Under de kommande timmarna ska vi fortsätta och vi kommer att bredda våra offensiva ansträngningar, flygvapnets ansträngningar, i Gazaremsan, återigen fokuserat enbart på militära mål, säger överstelöjtnant Jonathan Conricus, militärens talesperson.
Även den palestinska sidan hotar med nya attacker.
"Vårt svar kommer att vara bredare och mer smärtsamt om fienden fortsätter med sin aggression", skriver Hamas och Islamiska jihad i ett gemensamt uttalande.

Egyptisk medling

Islamiska jihad säger sig vara redo att skicka fler raketer och hotar bland annat att slå till mot internationella Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv.
Samtidigt uppger en källa i gruppen att Egypten är inblandat i diskussioner för att lugna ner situationen, vilket landet lyckats med flera gånger tidigare.
Våldsamheterna kommer sedan fyra palestinier dödades och två israeliska soldater skadades på fredagen.
I EU-uttalandet står det att "bara en politisk lösning kan få slut på våldet".
"Försök av Egypten och FN att lugna situationen har EU:s fulla stöd", fortsätter det.

ANDRA LÄSER