Cale Andersson har tinnitus – och en extremt god hörsel

Som ung var han orolig för att hans tinnitus skulle göra honom galen. Men nu har Cale Andersson lärt sig leva med de tre pipen och ett förlorat mellanregister. Samtidigt hör han extremt bra – och vet när hästarna borta i stallet trampar och är rastlösa.

Cale Andersson är en östnyländsk trubadur – men gitarrens mellanregister hör han inte, utan får använda elektronisk stämmare.
20.10.2021 07:00 UPPDATERAD 26.10.2021 09:21
Cale Andersson, 54, i Forsby i Lovisa har tinnitus. Det är en folksjukdom som var tionde finländare beräknas ha. Det ringer ständigt i hans öron, två höga toner i vänster och en ultrahög i höger. När frun Carina om dagarna har åkt i väg till jobbet och han blir ensam hemma vrider han på musik, eller kopplar på tv:n som bakgrundsljud.
– Det blandar bort ljudet. Fast sedan om vi ska se på tv tillsammans så får vi stänga av tv-ljudet och läsa texten. Jag behöver annars ha så hög volym att ingen annan står ut med det, säger Andersson.
Brittisk 80-talsrock, Def Leppard, dånar på hygglig volym i köket när HBL hälsar på. En stor, svart gryta köttsoppa doftar på spisen. Cale Andersson har lärt sig leva med ljudet. Fast när han var yngre var han på allvar livrädd för att det skulle göra honom galen.

ANDRA LÄSER