Från och med den första februari 2022 måste studerande ha HRT-appen för att få studentrabatt på 14 och 30 dagars periodkort i kollektivtrafiken i huvudstadsregionen. Det innebär i praktiken att studenterna förutsätts ha en smarttelefon och inte längre kan använda det nuvarande resekortet.
– Det kom lite som en chock att jag behöver ha en telefon i skick. Jag klarar mig inte med min telefon nu.
Det säger studeranden Elvira Eilittä, som behöver ha en bättre telefon än den hon har nu för att kunna åka kollektivt med studentrabatt i framtiden.
Laddar ur vid kyla
– Två gånger i veckan åker jag kollektivt med en telefon som laddar ur. Den laddar ur när jag har appen i handen och det är kallt ute. Som tur är kommer jag ända hem med spårvagnen utan en biljett, säger Eilittä.
Beskedet om att inte kunna välja bort smarttelefonen blev droppen som fick bägaren att rinna över.
– Det är jättekonstigt att de kräver att alla ska ha en smarttelefon. Det är en tillgänglighetsfråga och klassfråga, säger Eilittä.
Eilittä och partnern, som också är studerande, har ett barn tillsammans och har svårt att få pengarna att gå ihop som det är. Att köpa en ny smarttelefon som klarar kylan är en omöjlighet i nuläget.
På fredagen uppmanade kundservicen vid Helsingforsregionens trafik, HRT, Eilittä att köpa en ny telefon med bättre batteritid.
– Det är ett bra initiativ för vissa att kunna sköta sina biljettköp elektroniskt men dåligt att man blir tvingad till det, säger hon.
Alternativet blir att Eilittä vid årsskiftet får åka kollektivt med en mobil som riskerar att vara urladdad när kontrollanterna kollar biljetten.
– Då får jag böter, men sedan kan jag gå till HRT:s serviceställen och visa min månadsbiljett. Men då måste jag betala en avgift på cirka 6 euro, säger Eilittä.
Förenkla för resenärer
Enligt Mari Flink, avdelningschef på HRT, är syftet bakom beslutet att förenkla den digitala processen för resenärerna.
Beslutet baserar sig på att hundra procent av studenterna i Finland i dag har en smarttelefon.
– Nu måste studenterna varje år komma in med dokument för att verifiera sin studerandestatus på HRT:s serviceställen, säger Flink.
I nuläget kan alla som studerar på heltid ansöka om ett säsongskort via en HRT-ansökan.
Med appen kommer verifieringen av studerandes status att ske automatiskt, säger Flink.
– Vår app kollar om personen är studerande och skickar vidare informationen till Utbildningsstyrelsen, säger Flink.
Med vissa undantag
De studenter som inte omfattas av den här ändringen och som fortsatt kan ansöka om HRT:s studentrabatt och använda resekort är utbytesstudenter, studenter som är inskrivna i skolor som inte har Utbildningsstyrelsens utbildningsinstitutionskod och studenter som på grund av olika funktionsbegränsningar inte kan använda HRT-appen. Sådana skolor är till exempel Helsinki Business School, Estonian Business School och olika privata institutioner inom skönhet, smink och massage.
Vad ska man som studerande göra om man inte vill använda en smarttelefon för resande?
– Nu är det inte möjligt eftersom vårt resesystem är så uppdaterat för att fastställa studerandeidentiteten, säger Flink.
Finländska studenter omfattas således inte av undantagen, vilket i praktiken betyder att de studenter som uppfyller kraven för och vill ha studentrabatt på sina säsongskort behöver använda en smarttelefon.
– Studentrabatten är ingen lagstadgad rätt, säger Flink.
Förhoppningen är att HRT år 2023 har uppdaterat resesystemet så att kunden själv kan bestämma på vilket sätt hen vill identifiera sig. Antingen med resekort, betalkort eller HSL-appen.
Läs också: "
Snart kan man betala metroresan med bankkort"
ANDRA LÄSER
Skärgård
Lyxkryssare körde ut turister till Örö i hård vind och gungig sjö: ”En del av upplevelsen att allt inte går som på räls”
02.06.2023 16:03


Turism
Finländarna trötta på Stockholm: ”Man kan gå uppför Drottninggatan och shoppa, men vet inte vad annars man skulle göra”
02.06.2023 06:36


Traditioner
Från Jakobstad till Borgå – så här skiljer sig studentfirandet åt i Svenskfinland
03.06.2023 05:00
