Käärijä tänker vinna hela Eurovisionen

Käärijä med låten Cha cha cha vann överlägset UMK på lördagskvällen.

Käärijä slickar på vinnarstatyetten.
Malin Slottemalin.slotte@hbl.fi
25.02.2023 23:04 UPPDATERAD 26.02.2023 15:52
Käärijä med låten Cha cha cha var både tittarnas och de sju utländska jurygruppernas favorit. Det skilde totalt 387 poäng mellan vinnaren och tvåan Portion Boys i lördagskvällens UMK-final.
– Det är galet. Det är fest, kommenterade en lakonisk Käärijä på presskonferensen efteråt.
Låten, som han skrivit tillsammans med Aleksi Nurmi och Johannes Naukkarinen, är en uppmaning till att släppa loss.
– Själv är jag en typ som inte behöver alkohol just alls för att bege mig upp på dansgolvet eller scenen. Jag tar av mig tröjan och släpper loss. Jag vill förmedla: var den ni är, våga dansa och göra er egen grej.
Han var vadslagningsbolagens storfavorit och anade när han gav sig in i tävlingen att låten skulle väcka uppmärksamhet, antingen i positiv eller negativ bemärkelse.
– Nog tänkte jag tanken att jag skulle vinna UMK, därför deltog jag. Jag gissar att varje artist och band som deltar tror på seger.

Liverpool nästa

Käärijä, som egentligen heter Jere Pöyhönen, är född i Helsingfors 1993 och uppvuxen i Rödsand i Vanda. Han spelade ishockey innan musiken tog över och släppte sin debutsingel Urheilujätkä 2016 och debutalbumet Fantastista 2020. Han kombinerar rap, metal och elektronisk musik i sina låtar och har uppmärksammats för sina liveframträdanden. Han tror hans unika stil kan vara förklaringen till segern.
– Kanske man aldrig tidigare sett en sådan här låt eller ett sådant här framträdande i UMK. Även om du inte är en skicklig sångare utan rappare kan du komma långt.
I maj bär det av till Liverpool i Storbritannien där Eurovision song contest arrangeras i år. Finland tävlar i den första semifinalen tisdagen den 9 maj, går Käärijä vidare från den tävlar han i finalen lördagen den 13 maj. Han gör sin låt på finska. Senast Finland deltog med en finsk låt var med Pertti Kurikan Nimipäivät 2015.
– Naturligtvis åker jag för att vinna.
Huruvida det blir ändringar i scenshowen återstår att se.
– I något skede måste man börja träna inför Eurovisionen, men nu ska jag fira med mina närmaste som stått bakom mig i det här.

UMK 2023

1. Käärijä – 539 poäng
2. Portion Boys – 152 poäng
3. Keira – 133 poäng
4. Robin Packalen – 109 poäng
5. Kuumaa – 107 poäng
6. Lxandra – 70 poäng
7. Benjamin – 66 poäng

ANDRA LÄSER