Ishockey-VM: Lejonen till VM-final – USA:s förbannelse håller i sig

Lejonen säkrade alla tiders första hemmamedalj och får kämpa om VM-guld söndag kväll. Motståndaren är vinnaren i matchparet Kanada-Tjeckien.

Joel Armia (mitten) blev målskytt i tredje perioden av semifinalen mot USA.
Alla tiders hemma-VM får precis den avslutning som det finländska ishockeyfolket hoppades på. Gulddrömmen lever och mår bra efter att eviga semifinalfloppen USA fälldes i semifinalen efter en rysare med 4–3 (1–1, 2–1, 1–1).
Lejonen är klara för sin fjärde mästerskapsfinal i följd (3 VM, 1 OS) medan USA, som aldrig spelat en VM-final, får spela om bronset. USA:s semifinalfacit sedan VM-slutspelet infördes 1992 är horribla 0–11.
Finlands jakt på hemmafinalen fick ändå den värsta möjliga starten. USA nätade nämligen på sin första egentliga målchans. Nate Schmidts skott från blåa linjen efter 64 sekunders spel fann sin väg in i nätmaskorna bakom Jussi Olkinuora.
En mardrömsstart på semifinalen. Lejonen ligger under igen i en VM-slutspelsmatch. Precis som mot Slovakien i kvarten – som förstås fick ett lyckligt slut.
I gruppspelsmatchen gjorde Lejonen tre av sina fyra mål mot USA i powerplay. Kapten Seth Jones poängterade inför semifinalen att en likadan mängd utvisningar inte får tas i dagens möte. Men en ful tackling av Austin Watson – som i gruppspelsmatchen fick matchstraff för en tackling mot huvudet – i ryggen på Sami Vatanen gav Lejonen chansen att komma med i matchen.
Den första powerplaychansen gav ändå inte önskat resultat trots goda chanser av Mikko Lehtonen och Valtteri Filppula.
Men kvitteringen skulle komma. Lejonen jobbade med gott tålamod i anfallszonen och fick ett bra tryck mot glödheta målvakten Jeremy Swaymans mål. Swayman hade inför semifinalen endast släppt in två mål på tre matcher. Baklängesmål nummer tre för den amerikanska målvakten kom i första periodens slutminuter.
NHL-stjärnan Miro Heiskanen blixtrade till och bjöd på offensiv finess då han fintade sig in i anfallszonen och överraskade Swayman med ett backhandskott.
I slutet av första perioden tvingades Finland spela i numerärt underläge för 16:e gången i turneringen men den 100-procentiga försvarsmuren höll.
Kort därpå fick Finland spela med fem mot fyra och nu smällde det till. Sakari Manninen lämnades fri på vänster kant och han signalerade åt lagkompisen Lehtonen att han var ledig genom att vilt slå med klubbladet i isen. Lehtonen lydde snällt, passade pucken åt Manninen som sedan satte 2–1 med ett snyggt handledsskott.
2–2 kom ändå kort därpå då Sean Farrell överlistade Olkinuora.
Den som förväntade sig en målsnål semifinal måste vara besviken. För halvvägs in i matchen hade jänkarna och blåvitt redan bjudit på fem fullträffar. Sami Vatanen, som är tillbaka i laguppställningen efter att ha varit sjuk, stod för en lysande solo som resulterade i 3–2.
Vatanen fintade bort en back i en en-mot-en-situation vid blå linjen, åkte mot mitten och smällde pucken i mål via en försvarares klubba.
Vatanens fullträff betydde en finländsk ledning inför den sista perioden. Lejonen har under turneringens lopp bevisat att man kan det här med att spela då man leder – och gjorde det också i semifinalen.
I paniksekunderna efter en amerikansk utvisning spelades pucken åt Joel Armia som sköt in på 4–2 med en kvart kvar av ordinarie speltid.
De slitna jänkarna – som kom till matchen med endast fyra friska renodlade backar – kämpade tappert och skapade en del farligheter framför Olkinuoras mål. Belöningen kom då 2.51 återstod av matchen. USA spelade med sex mot fem och Adam Gaudette kunde smälla in reduceringen efter ett snyggt anfall.
USA fixade fram en rysligt spännande avslutning då man fortsatte jaga utan målvakt men ikapp kom man aldrig. Slutsignalen ljöd och festen kunde börja.
Finland spelar om VM-guldet söndag kväll klockan 20.20.
ANDRA LÄSER