Nordenforskare: Finland ska inte göra om Sveriges misstag

Om Finland blir medlem i Nato först, borde de finländska beslutsfattarna göra allt för att undvika Sveriges misstag från 1991, säger Nordenforskare Johan Strang.

President Sauli Niinistö, Storbitanniens premiärminister Rishi Sunak och Sveriges statsminister Ulf Kristersson möttes på säkerhetskonferensen i München den 18 februari 2023.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
19.02.2023 14:35
Johan Strang, forskare i de nordiska ländernas politiska historia vid Helsingfors universitet, tror att det finns en stor förståelse för att Finland går med i Nato, även om Sverige tills vidare lämnas utanför.
– Jag har inte sett en enda kommentar i Sverige som skulle antyda att svenskarna ser det som någon form av svek, säger han.

Glöm inte Sverige 

Johan Strang ser inte en fara för att det skulle påverka ländernas relationer negativt. Däremot anser han att de finländska politikerna nu har ansvar för att se till att Sverige hänger med i svängarna.
– Det som alla finländska beslutsfattare betonar nu är att man inte behöver gå med tillsammans, men att man ska agera i samförstånd. Det tror jag är ett viktigt ord.
Enligt Strang ska finländska politiker göra allt för att undvika missförstånd och en debatt där Finland utmålas som en svikare.
–Det ansvaret ligger väldigt mycket på de finländska beslutsfattarna. Det innebär att de håller Sverige uppdaterat och att de inte går bakom ryggen på Sverige.

Finlands skräckscenario

Strang lyfter fram 90-talets EU-debatt då Sverige år 1991 plötsligt annonserade sin avsikt att ansöka om ett EG-medlemskap, utan att meddela Finland om det först, något av ett skräckscenario för Finland var att landet skulle lämnas ensamt med ett Sovjet i upplösning.
”Trots alla varningar kom beskedet som en chock för den finska statsledningen med Mauno Koivisto i spetsen. Man ansåg att Sverige agerat bakom Finlands rygg och ljugit. För några veckor råder en iskyla mellan länderna”, skriver journalisten Staffan Bruun i serien Så formades Finland.
– Det var mycket som gick fel där och som skapade en del svekdebatt. Det tycker jag Finland borde göra allt för att undvika, säger Johan Strang.

Kan man då säga att Finland blir en ambassadör för Sveriges sak i Nato?

– Det tror jag absolut. Det är så det funkar i till exempel EU. Alla nordiska länder är på sitt sätt ambassadörer för Norge och mellan byråkrater i Bryssel går det hela tiden meddelanden. Det är ju så det nordiska samarbetet fungerar i internationella organisationer.
– Också i Nato har Norge varit den som stått Finland och Sverige närmast och gjort allt för att inkludera Sverige och Finland, även om de inte är medlemmar, säger Johan Strang.
Strang anser att finländarna kunde ha mer förståelse för varför Sverige har hamnat i en situation där Turkiet kan utöva utpressning mot landet.
Han menar att nidbilden av Sverige som är belamrat med gängkriminalitet eller av ett Sverige som har för många invandrare har förstärkts av situationen.
– Nu har det kommit tillbaka och man suckar Sverige, Sverige, de vet inte vad de håller på med.
Strang föreslår att finländare kunde jobba mer för att ha förståelse för Sveriges perspektiv och till exempel följa den svenska debatten mer för att se vilka positioner som står emot varandra.
– Vad är det i Sverige man inte kan gå med på? Det handlar om fundamentala rättsstatsprinciper om varför man inte ska lämna ut medborgare till andra länder och om att folk ska få demonstrera. Kanske man kunde lyfta fram det perspektivet lite mer här i stället för att rapportera att Sverige har tappat kontrollen över sin politik för att man har en massa invandrare.

Finns det någon risk för att Sverige lämnas utanför helt och hållet, om Finland nu blir medlem?

– Det är säkert det som man är lite orolig för i Sverige. Om ansökningarna kopplas ifrån varandra så står de ensamma mot Turkiet och det är säkert inte så angenämt.
Det värsta scenariot för Sverige skulle vara att de gamla Natoländerna nöjer sig med situationen och slutar pressa Turkiet för att landet ska godkänna Sverige som Natomedlem.
– Där är det Finlands, Norges och Danmarks sak att hålla frågan på agendan, vilket jag också tror att man kommer att göra, säger Johan Strang.
Läs också:
Niinistö: Finland går ensamt in i Nato om Turkiet säger ja

ANDRA LÄSER