Ryssland kontrollerar Tjernobyl – rapporter om gisslan och förhöjda strålningsnivåer

Ryska militärtrupper har tagit kontroll över det före detta kärnkraftverket i Tjernobyl, uppger ukrainska myndigheter. Det heter också att ukrainare tagits som gisslan på kraftverksområdet. Strålningen ser ut att överstiga den normala nivån.

Ett kolossalt hölje ska hejda den radioaktiva strålningen efter kärnkraftsolyckan 1986 att läcka ut från Tjernobyls fjärde reaktor. Ukraina uppger att Ryssland har tagit kontroll över det övergivna kärnkraftsområdet efter ett hårt slag i torsdags och att strålningsnivåerna är högre än normalt.
Ryssland har erövrat Tjernobyls kärnkraftverk i Ukraina utanför staden Pripjat nära den vitryska gränsen. Det uppger flertalet medier med hänvisning till ukrainska myndigheter. Ryska styrkor ska ha tagit sig in på området redan i torsdags.
Den ukrainska presidentens rådgivare Michajlo Podoliak betecknar attacken som meningslös samtidigt som den kan innebära ett utökat hot för Ukraina och Europa.
– Det är omöjligt att säga om Tjernobyl är säkert i nuläget. Detta är ett av de allvarligaste hoten mot Europa i dag, säger han i ett uttalande.
Tidernas allvarligaste kärnkraftsolycka inträffade i Tjernobyl 1986. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har varnat för att en liknande olycka kan upprepas om Ryssland fortsätter sin invasion.
"Detta är en krigsförklaring mot hela Europa", skriver han på Twitter.
Ukrainas utrikesministerium har varnat för risken för en ny miljökatastrof. Myndigheterna rapporterar förhöjda nivåer av gammastrålning i området, vilket Ryssland har dementerat.
Ukrainas parlament hävdar ändå att data från samtliga kontrollpunkter innanför den slutna, drygt 30 kilometer breda säkerhetszonen runt den före detta katastrofreaktorn visar på högre strålningsnivåer än normalt. Parlamentet påpekar att de här uppgifterna finns tillgängliga online.
Det är oklart vad som orsakat de förhöjda strålningsnivåerna. Ett obekräftat antagande är att de ryska militärfordon som rört sig i området har vänt upp och ned på det övre markskiktet, vilket kan ha frigjort mer radioaktiv strålning.
"För närvarande är det omöjligt att utreda orsaken till de högre strålningsnivåerna på grund av ockupationen och de militära striderna i området", uppger det ukrainska utrikesministeriet.

Osäkra uppgifter

Strålsäkerhetscentralen Stuk bekräftar uppgifterna om förhöjd strålning, men uppger att alla uppgifter från området runt Tjernobyl just nu är mycket osäkra. Biträdande direktör Tomi Routamo som ansvarar för övervakningen av kärnkraftverk på Stuk tror också att den förhöjda strålningsnivån beror på att markskiftet rörts upp på grund av den militära aktiviteten. Radioaktiva partiklar har då frigjorts.
– Enligt de uppgifter vi har så tar man hand om kraftverket. Strålningsnivån är inte heller väldigt hög även om den är klart högre än normalt, säger Routamo.
Det är ändå inte hälsosamt att röra sig i området kring Tjernobyl eller att andas in partiklarna där, påpekar han.
Den förolyckade reaktorn i Tjernobyl är numera innesluten i en sarkofag och har inte längre något bränsle.
Stuk får uppgifter om situationen runt Tjernobyl via Internationella atomenergiorganisationen IAEA och via sitt europeiska nätverk. Normalt har centralen också goda kontakter med strålsäkerhetsmyndigheterna i Ryssland och Ukraina.
– Nu har vi inte velat belasta dem med direkta frågor, säger Routamo.

Uppgifter om gisslan

Aljona Sjevtsova som är rådgivare till kommendören för de ukrainska markstyrkorna, skriver på Facebook att ryska styrkor har tagit kontroll över Tjernobyl och att personalen där har tagits som gisslan. Vita huset uppger att man likaså har information om att de ryska styrkorna ska ha tagit ukrainare som gisslan i säkerhetsområdet.
– Detta är ett olagligt och farligt sätt att ta gisslan som kan äventyra den civila säkerhetspersonalens uppdrag att skydda omgivningen från strålning, sade Jen Psaki, talesperson för Vita huset på en pressinformation, enligt CNN.
Samantha Turner, säkerhetsexpert på organisationen Truman National Security Project, säger till BBC att det är Ryssland kontrollerar Tjernobyl inte har någon större betydelse för de pågående striderna, men att det öppnar en passage för de ryska trupperna till floden Dnipro.
– Det är viktigt för dem att kunna öppna korridorer så att de kan förflytta sina trupper och kontrollera nyckelpositioner i terrängen, säger hon.

ANDRA LÄSER