Hygienkoll: Riktigt dåliga färdigportioner av wok, risotto eller sallader har sålts i Helsingfors

Under coronapandemin var det många restauranger och butiker som började tillverka halvfabrikat. Men nu visar det sig att hygienen inte alltid varit tipptopp.

En man äter en färdig portion spagetti.
Livsmedelsinspektörer i Helsingfors, Vanda och Hyvinge har granskat hygienen och märkningen på färdiga lunchportioner.
Under lupp sattes 67 wok-portioner, risotto, pasta, matiga sallader och fyllda bröd. Av de här var 46 tillverkade och packade i restauranger medan 21 stycken var det i butiker.
Det visade sig att 34 procent av portionerna var direkt dåliga och att 11 procent borde undvikas. Men i 55 procent av portionerna fanns det inget att anmärka på.
I portionerna som inte var bra hittade man höga totala mängder av aerobiska mikrober och ett stort antal enterobakterier.
Entrobakterierna visade att portionen befann sig i slutet av sin livslängd.
Däremot hittade inspektörerna inga bakterier som gör folk sjuka, som listeria.
Resultaten tyder på att portionerna inte kylts ned eller att de inte förvarats kalla på rätt sätt och på att de förvarats för länge.
Undersökningen visar att 28 procent av portionerna såldes i förhållanden där det var varmare än + 6 grader. Lagstiftningen kräver att portioner hålls kylda under den temperaturen.

Tio dygn

Inspektörerna konstaterar att majoriteten av restaurangerna och butikerna inte hade gjort hållbarhetsundersökningar på sina produkter. Försäljningstiden grundade sig heller inte på några forskningsresultat.
Portionerna kunde säljas i allt mellan två dygn till upp till tio dygn. Vanligtvis brukar försäljningstiden vara tre-fyra dagar.

Allergier

Vad beträffar märkningen på förpackningarna så visade det sig att det fanns brister i 94 procent av produkterna.
Vanligast var det fel i innehållsförteckningen eller så hade man inte varit tydlig med att maten innehåller allergiframkallande ämnen.
ANDRA LÄSER