Två klättrare har omkommit på Mount Everest

Två klättrare från USA och Schweiz har omkommit på Mount Everest, uppger klättringsföretaget Seven Summit Treks.

Mer än 300 klättrare har omkommit på världens högsta berg sedan det först bestegs 1953. Arkivbild.
13.05.2021 08:07
Det är de första dödsfallen under årets bergsbestigningssäsong på världens högsta berg.
Den schweiziska klättraren omkom nära toppen efter det att han hade nått den. Han drabbades av utmattning, säger Chhang Dawa Sherpa från Seven Summit Treks.
"Vi skickade ytterligare två sherpas med syre och mat, tyvärr kunde de inte rädda honom", berättar han på Instagram.
Amerikanen nådde den plats som kallas "Hillary step" men fick hjälp tillbaka efter det att han drabbats av snöblindhet och utmattning, säger arrangörerna. Han kunde ta sig till läger fyra men avled senare.
Under de senaste säsongerna har Everest sett en kraftig ökning av antalet klättrare, vilket har lett till överbefolkning som i sin tur har fått skulden för flera dödsfall.
För att underlätta trängseln har Nepals turistministerium infört regler som begränsar antalet personer som får försöka nå bergets topp åt gången.
Förra årets klättersäsong ställdes helt in på grund av pandemin, men Nepal har underlättat karantänreglerna för att locka fler klättrare trots svårigheterna att behandla dem om de smittas.
Milt väder, som gör det säkrare att ta sig an den farliga strapatsen, har sammanfallit med en kraftig andra våg av virussmitta. Förra veckan evakuerades mer än 30 sjuka klättrare från baslägret även om endast två har bekräftats vara covidsmittade.
Mer än 300 klättrare har omkommit på Mount Everest sedan berget första gången bestegs 1953.

ANDRA LÄSER