USA öppnar för global digitalskatt

USA:s regering har öppnat dörren för en global uppgörelse om en så kallad digitalskatt. Beskedet lämnades av landets nya finansminister Janet Yellen på ett G20-möte.

USA:s regering, med finansminister Janet Yellen, öppnar dörren för global uppgörelse om digital skatt. Arkivbild
27.02.2021 11:30
Siktet är nu enligt finansministrarna på G20-mötet inställt på att i den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD nå en multilateral uppgörelse om ett gemensamt regelverk för att beskatta gränsöverskridande digitala tjänster i sommar.
Janet Yellens företrädare – Steven Mnuchin – lanserade hösten 2019 ett krav på att få göra undantag från en framtida global taxeringsmodell, vilket i praktiken skulle ha inneburit att giganter som Amazon, Google och Facebook skulle ha kunnat välja bort beskattning.
Beskedet om att Yellen nu dragit tillbaka detta krav välkomnas av hennes europeiska kollegor. Tysklands finansminister Olaf Scholz kallar det för ett stort genombrott som kan leda till en bred global uppgörelse.
Yellen ska även ha öppnat för att anpassa USA:s bolagsbeskattning till en framtida OECD-uppgörelse, vilket kan bana vägen för en miniminivå på bolagskatt globalt.
Den franske kollegan Bruno Le Maire är också positiv till USA:s nya linje i frågan.
– Nu har vi en uppgörelse till sommaren inom räckhåll, sade Bruno Le Maire efter G20-mötet.

ANDRA LÄSER