Dagens Nyheter: Finland är storebror i Natoprocessen

Helsingfors har agerat med is i magen när Turkiet satt käppar i hjulen för Sveriges och Finlands Natoprocess, anser den svenska tidningen Dagens Nyheter i en ny ledare.

Utrikesministrarna Tobias Billström och Pekka Haavisto träffades i Helsingfors på onsdagen.
Susanna Ginmansusanna.ginman@hbl.fi
08.02.2023 11:27
I Dagens Nyheters ledare om Finlands och Sveriges Natoprocess slår tidningen fast att det inte råder något tvivel om vem som är storebror. Ledaren går igenom händelserna som ledde till att båda länderna ansökte om medlemskap och skriver att konstellationen blivit ännu tydligare ”efter att Recep Tayyip Erdogan börjat bråka”.
Då har Finland hållit låg profil medan den svenska statsministern, enligt DN, har låtit sig bli en del av den turkiske presidentens spektakel.
”Men Helsingfors har hittills inte bara agerat strategiskt, utan också med is i magen. Finland har – till skillnad från Sverige – haft förmågan att ställa sig utanför Erdogans spel. Varför ändra på det nu?”, skriver DN i sin osignerade ledare.
Tidningen förstår om det är så att man i Finland har tröttnat på det svenska tjafset, men påpekar att Nato har goda skäl att hålla ihop Finlands och Sveriges ansökningar. Bådas medlemskap gör Östersjön och hela Nato säkrare, skriver DN och drar slutsatsen att Erdogan i längden inte kommer att tillåtas blockera Sveriges medlemskap.
”Ingen vill heller att Erdogan uppmuntras att använda Nato för utpressning. Ingen förväntar sig att vi ska spela med i hans spel. För den svenska regeringen är det hög tid att sluta. Finland har inga skäl att börja”, avslutar DN sin ledare.

ANDRA LÄSER