Johaug tvingades ge sig i slutspurten – "Jag är helt färdig"

Långloppsstjärnan Astrid Øyre Slind var ett strå vassare än Therese Johaug i slutspurten av det 54 kilometer långa Birkebeinerrennet.

Therese Johaug avslutar sin karriär efter den här säsongen. Arkivbild.
På förhand var det upplagt för en duell mellan storstjärnan Therese Johaug och långloppsstjärnan Astrid Øyre Slind. Det spekulerades mest om Johaug tänker använda fäste, eller om hon kör med parstakning. Johaug var obeslutsam ända in i det sista – och lät dagens före avgöra.
I en parstakningsduell var det upplagt för Øyre Slind – som för ett par veckor sedan stakade hem segern i Vasaloppet på en ny rekordtid. Øyre Slind sade dock på förhand att Johaug – som i februari tog hem tre OS-guld i Peking – är favorit.
Till slut valde Johaug att köra utan fäste, fast hon på förhand var oroad om hon skulle orka staka i fem mil. Men ingen annan hade en chans att hänga med Johaug och Øyre Slind – inte ens den forna storstjärnan Marit Bjørgen. Med cirka 800 meter kvar försökte sig Johaug på ett ryck, men Øyre Slind svarade, och kunde spurta hem segern.
– Nu kan vi säkert sätta punkt för debatten om att långloppen håller en dålig nivå, säger Øyre Slind till NRK.
Øyre Slind blev den första kvinnliga vinnaren i Birkebeinerrennet som inte använde fäste. Hennes segertid var 2.37,22.
– Det här är en erkännelse för det som Astrid och de andra tjejerna i Ski Classics gör. Det är inte så där bara att komma med och slåss om segern, säger Marit Bjørgen till NRK.
Johaug vann faktiskt Birkebeinerrennet 2015. Men då använde hon fäste. Hon medger att det är en helt annan sak att skida med fäste. Då kan man variera mellan parstakning, diagonal åkning och parstakning med en spark. Utan fäste gäller det att orka staka med överkroppen oavbrutet i flera timmar.
– Jag är mycket nöjd. Det är första gången som jag stakar ett skidlopp över fem mil, säger Johaug till NRK.
Johaug hann inte köra några längre parstakningspass under vintern, då hon var koncentrerad på OS och världscupen. Hennes armar var helt enkelt tomma när hon skulle spurta om segern.
– Jag är helt färdig, säger hon till NRK.
Johaug körde sitt sista lopp i världscupen i Falun för en vecka sedan, för hon har meddelat att hon tänker lägga av efter den här säsongen. Det fanns också andra stjärnor från världscupen i Birkebeinerrennet som, USA:s Rosie Brennan, som var sjua, och Norges Heidi Weng, som var nia. Marit Bjørgen var femma. Finländaren Kati Roivas tog artonde plats. Heli Heiskanen tog nittonde plats.
Andreas Nygaard vann herrarnas lopp. Han tog också hem Vasaloppet för två veckor sedan. En intressant jämförelse med världscupen är att Martin Løwstrøm Nyenget, som vann femmilen i Holmenkollen för ett par veckor sedan, var fyra. Svenskarna Max Novak och Emil Persson var tvåa respektive trea.
– Jag kände mig otroligt bra hela vägen. Det var mycket motvind, så det var svårt att göra någonting i täten, säger Nygaard till NRK.

ANDRA LÄSER