Fyra finländare klara för World Dwarf Games

Det finländska landslaget som åker till World Dwarf Games i Kanada består av tyngdlyftarna Jenni Kuusela och Reetta Jokinen samt simmarna William Söderling och Henrik Krogius.

Arkivbild. År 2009 ordnades World Dwarf Games i Storbritannien.
Världens största stortävling endast för kortvuxna idrottare, World Dwarf Games, ordnas från femte till tolfte augusti i Guelph, Ontario i Kanada. Det finländska landslaget är nu uttaget meddelar Paraidrottsförbundet. Helsingforsbon Jenni Kuusela och Åbobon Reetta Jokinen tävlar i tyngdlyftning och William Söderling samt Henrik Krogius från Helsingfors deltar i simning.
För fyra år sedan ordnades World Dwarf Games senast och då var Söderling, 17, den enda finländska representanten. Han tog två guld och två silver i serien för 13–15-åriga.
– Det var spännande att vara endast tretton år och den enda finländaren i tävlingarna. På plats fick jag sedan veta att för de europeiska länder som hade få idrottare fanns det ett gemensamt Team Europe-lag. Via det hittade jag sällskap, berättar Söderling i förbundets pressmeddelande.
– Nu deltar jag i de vuxnas serie, vilket betyder att nivån säkert är högre. Det gäller att vara inställd på att göra så gott man kan.
Enligt Jenni Kuusela strävar idrottarna efter både framgång i tävlingarna och synlighet för de kortvuxnas idrott i Finland.
– Om vi för fyra år sedan hade endast en idrottare, så ändå fyra nu. Möjligtvis kunde vi få ihop ett ännu större lag till nästa tävlingar, säger Kuusela.
Söderling och Krogius tillhör Paralympiska kommitténs paralympiska ungdomsgrupp. I de paralympiska spelen finns grenar för kortvuxna idrottare, men inga finländare har än platsat till den största paraidrottstävlingen.
– Det skulle vara häftigt att delta i paralympiska spelen, det är målet, bäddar Söderling.
I årets World Dwarf Games tävlas det förutom i tyngdlyftning och simning också i badminton, boccia, basket, bågskytte, fotboll, skytte, golvhockey, friidrott, volleyboll, bordtennis och curling. Tävlingarna har ordnats sedan 1993 med fyra års mellanrum. Detta blir de sjunde World Dwarf Games-tävlingarna.

ANDRA LÄSER