15 000 blåste av det rasistiska spelet

Det var en visslande och högljudd skara som tågade genom Helsingfors centrum i dag. 140 kilo visselpipor ackompanjerade tåget för att göra ståndpunkten tydlig: Nu blåser vi av (det rasistiska) spelet.

15 000 personer deltar i demonstrationerna i Helsingfors i dag.
24.09.2016 10:32 UPPDATERAD 24.09.2016 19:13
Nu är det slut på tystnadskulturen, signalerade de ungefär 15 000 personer som deltog i demonstrationen "Peli poikki – Nu räcker det!".
– Ja herregud, nu är det hög tid att vi att gör något. Vi kan inte godkänna rörelser som bygger på våld och rasism! Det som Finland behöver nu är värdebaserat ledarskap, säger riksdagsledamoten Nasima Razmyar (SDP).
Trots att många politiker tågade bland de antirasistiska skyltarna och banderollerna var majoriteten av deltagarna civila som ville visa att majoriteten av finländarna fördömer rasism. Många hade tagit med sig sina barn, som satt på föräldrarnas axlar och blåste i visselpipor.
– Vi har många irakiska kompisar som brukar barnvakta Ronja. När vi gick hit i dag så sade jag åt henne att nu ska vi gå och stå upp för våra vänner, säger Linda Sundberg, som tagit med sig sin dotter.
För Linda Sundberg är det en självklarhet att inkludera barnen i politiken och dottern Ronja har varit med på många demonstrationer.

Kräver mer av politikerna

För ungefär ett år sedan samlades lika många demonstranter på samma plats och med samma agenda; att protestera mot den växande främlingsfientligheten och rasismen. Men nu är det allvar på riktigt; tanken på att en person tvingats sätta livet till för en åsikt i dagens Finland har skakat om många. Den här demonstrationen bottnar i ilska och sorg, säger Ida Schauman, ordförande för Svensk Ungdom (SU).
– Det viktiga är att det inte blir ett vakuum efter den här demonstrationen, utan att politiker tydligt tar ställning mot vardagsrasismen. För många politiker är det egna väljarstödet viktigare än att stå upp mot rasismen, säger hon.
Catariina Salo, Miss Gay Finland 2015, tycker att det är ett misslyckande att den här demonstrationen överhuvudtaget behövs.
– Det här är ett bevis på att vi misslyckades i fjol, säger hon, och påpekar att det viktigaste nu är att lyckas engagera också mellanmassan.
– Det här får inte bli en rörelse där bara de som redan är aktiva i sådana här frågor aktiverar sig.

"Alla har ett ansvar"

"Nu räcker det!", står det på skyltarna som Jenny Vilén, Cosmo Mether och Elin Andersson bär. För att på allvar komma åt rasismen så måste fler våga ta avstånd ifrån den också i vardagen, säger de.
– Det händer så ofta att någon ropar rasistiska saker på bussen eller spårvagnen och alla har en skyldighet att ingripa. Vi måste skapa ett samhälle där man kan diskutera och debattera i stället för att skälla på varandra, säger Andersson.
Nu räcker det, säger Jenny Vilén (t.v.), Cosmo Mether och Elin Andersson. De tycker att politiker tydligare och snabbare måste ta avstånd från rasismen och att alla måste våga ingripa i vardagsrasismen.
Yakup Yilmaz och Metin Tuncer från Turkiet står och poserar med den finska flaggan för sina vänners mobilkameror.
– Vi är här för att våra barn ska leva och bo här. Det är för sent att göra något om tio år, det måste göras något nu, säger Yilmaz, som bott i Finland i tjugosex år.
Han tycker att både politiker och medier bidragit till att det numera verkar vara okej att säga nästan vad som helst utan konsekvenser.
– Om en enskild invandrare våldtar så dras alla över samma kam. Medierna rapporterar bara när det är en utlänning som gör något fel, men inte om en finländare gör samma sak, säger han.
– Media måste lyssna på oss.
Yakup Yilmaz (t.h.) och Metin Tuncer från Turkiet vill att deras barn ska kunna känna sig trygga. – Det är för sent att göra något om tio år, säger de.

Ett hot mot alla

Mia Haglund från Vänsterförbundet betonar att rädslan för extremrörelser inte begränsar sig till personer med utländskt ursprung.
– Det är också ett hot mot finländare som vill säga nej, säger hon.
Finländska politiker har vunnit val genom tystnad, säger hon och Karin Palmén (SFP), och så får det inte vara. Både hon och Palmén kräver att politiker ska tala om saker med deras rätta namn.
– Vi måste ta fakta tillbaka in i politiken och retoriken. Vi måste sluta använda ideologiserande ord såsom "invandringskritisk" när det handlar om rasism, säger Palmén.
Ida Schauman, Karin Palmén, Catariina Salo och Mia Haglund vid Medborgartorget där demonstrationen startar.

ANDRA LÄSER