Explosioner skakade rysk flygbas

Tisdagens explosioner på en rysk flygbas på Krim har väckt stor uppmärksamhet. En ukrainsk källa uppger för The New York Times att landet utfört attacken med hjälp av partisaner.

Rök syns stiga från det attackerade flygfältet, inte långt från populära turiststränder.
10.08.2022 06:50
En serie explosioner inträffade på tisdagseftermiddagen vid Sakys militärflygbas på Krimhalvön som attackerats.
– Det här var en flygbas varifrån plan regelbundet startade som attackerade våra styrkor i söder, säger en ukrainsk källa till The New York Times.
Den ryska statliga nyhetsbyrån Tass bekräftar att en serie explosioner inträffat på flygplatsen, som bland annat används för att öva landning på hangarfartyg för flottans piloter.
En person ska ha dödats och åtta andra skadats, enligt lokala myndigheter.

Kommenterar inte

Ett ryskt stridsflygplan ska ha förstörts enligt klipp som lagts ut på sociala medier, medan det i andra videor som tagits vid platsen hörs minst tre explosioner. Ryssland förnekar att några stridsflygplan ska ha skadats vid händelsen.
The New York Times källor uppger att partisaner som är lojala med Kiev har varit inblandade i attacken.
– I dag är det mycket fokus på Krim, med rätta, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal på tisdagen, där han dock inte kommenterar incidenten på flygbasen.
Han säger att kriget inleddes med Krim, och måste avslutas med befrielsen av halvön.
– Svartahavsregionen kan inte vara säker så länge Krim är ockuperat.
Ryssland är vagt om orsakerna till explosionerna, som sägs ha inträffat i någon form av ammunitionsdepå, men säger att de inte föregåtts av någon beskjutning.

Hot om vedergällning

Skulle det visa sig att Ukraina låg bakom attacken skulle det vara ett tecken på en eskalering. Krim har varit relativt förskonat under kriget, och flygbasen ligger omkring 180 kilometer från fronten. För långt bort för att ukrainska landbaserade vapensystem skulle ha kunnat användas.
Däremot betonar The Guardian att uppgifterna kommer dagen efter att det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon för första gången bekräftat att man försett Ukraina med antiradarrobotar som kan slå ut luftförsvarssystem och potentiellt skulle kunna göra det möjligt för ukrainska flygplan att våga sig i närheten.
Ryssland har hotat med vedergällningsattacker mot "center för beslutsfattande" i Kiev om Ukraina skulle attackera halvön, som i strid mot internationell folkrätt annekterades av Ryssland 2014.

ANDRA LÄSER