Prispladask efter midsommaren? Så här billig kan gurkan och tomaten bli

Efter vinterns prischock på finländska tomater och gurkor kan sommarens grönsaker bli ovanligt billiga. HBL har besökt grönsaksodlaren Jan Hagelberg i Kyrkslätt som hoppas på att priset inte sjunker för lågt.

Grönsaksodlaren Jan Hagelberg är tredje generationens trädgårdsodlare i familjen och har arbetat med det på heltid i över 30 år. Men en sådan här vinter har han aldrig varit med om.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
26.05.2023 05:01 UPPDATERAD 26.05.2023 07:58
Janne Hagelberg är trädgårdsodlare i tredje generationen. På den en hektar stora odlingsytan växer tomater, gurkor och jordgubbar i solvarma växthus i Kylmälä i Kyrkslätt. Tidigare år har han odlat mellan februari och oktober. Men vinterns energikris har vänt upp och ner på den finska tomat- och gurkodlingen.
– Jag har försökt undvika att det blir en propp, säger Hagelberg.

Många odlar i samma takt i år

Tidigare vintrar har många av Finlands stora grönsaksproducenter odlat gurka och tomat året om. Men på grund av den förra vinterns energipris och de höga elpriserna valde många att inte alls odla i vinter. Vid andelslaget Närpes Grönsaker valde en majoritet av de stora tomatproducenterna att stå över helt i vintras, säger försäljnings- och marknadsföringsdirektör Jonas Lundström.
I praktiken handlar det om att tomat- och gurkplantorna under årets mörkaste månader kräver extra belysning för att växa. Utan speciallampor kan odlingssäsongen köra i gång tidigast i februari då det naturliga dagsljuset räcker till, förklarar Hagelberg.
Det här leder till att både åretomodlare och säsongsodlare i år satte i gång precis samtidigt i februari vilket leder till att tomaterna och gurkorna mognar samtidigt och därmed konkurrerar på samma marknad.
Jan Hagelberg är säker på att tomat- och gurkpriset kommer vara lågt i år och är förvånad över att de stora odlingsmängderna inte redan syns i priset.
Det här gör Jan Hagelberg fundersam.
– Det kommer att komma mycket från Närpeshållet samtidigt. Det kan bli stockning på marknaden och för mycket av det goda.
Irene Vänninen, som jobbar på Naturresursinstitutet, är specialiserad på grönsaksodling i växthus. Hon delar Hagelbergs bild av att det varit ett ovanligt år och beskriver det som en ”svart svan” med stora risker och osäkerhet för odlarna.
– Det har länge funnits en överenskommelse mellan odlarna att man delar upp odlingssäsongen utifrån marknaden, alltså att de som odlar på vintern lämnar sommarsäsongen i fred, säger Vänninen.
Sett ur odlarnas perspektiv tycker både Hagelberg och Vänninen att det vore bra om åretruntodlarna gick tillbaka till samma odlingscykel som tidigare, eftersom risken för ett överutbud är överhängande. Priset avgörs i dag i högre grad av efterfrågan än av produktionskostnaderna.
Då brukar inte priset sjuka, utan falla pladask.

Prispladask efter midsommar?

Nu tror Vänninen att gurk- och tomatpriset kan sjunka rejält från vinterns toppnoteringar, då ett kilo gurka kostade kring sex euro.
– Priserna har redan kommit ner och kommer fortsätta nedåt för skördarna blir stora. Vi kan gå från en pristopp till en prisdal.
Fortsätter det varma vädret förutspår hon en rejäl prissänkning direkt efter midsommar.
– Då brukar inte priset sjuka, utan falla pladask, speciellt om vädret är varmt just efter midsommar och grönsakerna mognar snabbt. Det kommer billiga grönsaker till högsommarens grillkvällar, säger Irene Vänninen.
Hon tror att man kan närma sig nivåerna som rådde 2017 då producenterna fick 10 cent för ett kilogram gurka och under en euro för ett kilogram tomat.
– Då täckte man inte produktionskostnaderna. Någon månad kan man klara av och balansera ut det.
Ett sådant prispladask svider hos producenten.
Smärtgränsen går kring en euro, under det lönar det sig inte att sälja, säger Hagelberg.
– Det är ingen idé att packa gurkorna i så fall. Man blir inte rik på det här, men huvudsaken är att man får produktionskostnaderna täckta och sitt levebröd.
De konstaterar också att vinterns höga priser ledde till att finländarna köpte betydligt mindre mängder grönsaker.
I år räddades Hagelberg långt av att gården har egen flisförbränning som ger energi till gården samt nya solpaneler som han lät installera hösten 2021. Samtidigt är det inte bara energikostnaderna som stigit utan också nästan allt annat.
– Tidigare köpte vi biogödsel för 40 000 euro – nu kostar det det dubbla.
HBL har frågat S-gruppen hur man ser på prisutvecklingen för tomater och gurka i år. Med hänvisning till sin marknadsledande ställning avböjer S-gruppen från att kommentera prisutvecklingen utöver att stort utbud ofta sänker prisnivåer, säger Veli-Matti Puhakka, produktgruppchef vid S-gruppen.

Sprider riskerna med ny grönsak

När Hagelberg märkte att många inleder säsongen exakt samtidigt bestämde han sig för att senarelägga odlingsstarten med en månad. Och för att parera överflödet av gurkor och tomater på marknaden började Hagelberg fundera på andra odlingsmöjligheter. I fröförråden hittade han gamla chilifrön och bestämde sig för att satsa på dem.
– Det var meningen att vi bara skulle ha några rader, men det blev ett helt hus.
I år har Jan Hagelberg också odlat chili i ett helt växthus.

ANDRA LÄSER