Belarus anklagar Ukraina för robotattack

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko anklagar Ukraina för att ha genomfört en misslyckad robotattack mot en belarusisk militäranläggning. Han påstår att det inträffade tre "eller kanske fler" dagar sedan. – Vi blir utsatta för provokationer, säger han i ett tal på Belarus självständighetsdag enligt statskontrollerade medier.

Aleksandr Lukasjenko, Belarus diktator. Arkivbild.
Aleksandr Lukasjenko är nära allierad med Rysslands president Vladimir Putin och en del av den ryska invasionen den 24 februari utgick från Belarus, som ligger precis norr om grannlandet Ukraina.
– Jag måste berätta för er att det för tre, eller kanske fler dagar sedan, gjordes ett försök från Ukraina att attackera militäranläggningar i Belarus, säger Lukasjenko och fortsätter.
– Men tack gode gud kunde luftvärnssystemet Pantsir stoppa alla robotar som den ukrainska militären avfyrade.
Lukasjenkos påståenden har inte bekräftats av oberoende källor.

Dubbla bud om Lysytjansk

Staden Lysytjansk i Luhanskregionen, som utsatts för hård beskjutning de senaste veckorna, uppges vara omringad av ryska styrkor och styrkor från det av Ryssland tillsatta ockupationsstyret, enligt Andrej Marotjko, militär talesperson för ockupationsstyret.
Enligt Ukrainas militär fortsätter förvisso striderna i Lysytjansk – men staden är "inte omringad". Det rapporterar AFP.
– Strider rasar runt Lysytjansk. Men som tur är har staden inte omringats och är under den ukrainska militärens kontroll, hävdar Ruslan Muzytjuk, talesperson för Ukrainas väpnade styrkor i en intervju med ukrainsk tv.
Tillsammans utgör Luhansk och Donetsk den större Donbassregionen, där Ryssland intensifierat sin offensiv sedan landets styrkor i våras drog sig tillbaka från norra Ukraina och Kievregionen.

Sovjetisk gammal robot

Under lördagen kom också fler uppgifter om attacken i Odessaregionen i fredags där en robot slog ned i ett flerfamiljshus och minst 21 personer miste livet.
Det var troligtvis en robot av typen KH-22, enligt den dagliga lägesuppdateringen från det brittiska försvarsministeriet.
Britterna skriver att KH-22 är en sovjetisk sjömålsrobot som inte är träffsäker, är "olämplig för precisionsattacker" och med all sannolikhet har orsakat civila förluster under de senaste veckorna. KH-22 används då lagren av mer moderna robotar har börjat sina, enligt underrättelserna.

ANDRA LÄSER