Timo Soini i sin comeback: "Jag har aldrig sagt något rasistiskt"

Sannfinländarnas mångårige ordförande Timo Soini har skrivit en bok som lovsjunger populismen. Hatretoriken i Sannfinländarna tar han inte ansvar för.– Jag bär ansvar för mina egna synder, men inte andras.

Timo Soini presenterade sin nya bok om populismen på måndagen. Han drog sig för att kommentera partiordförande Jussi Halla-ahos sätt att leda Sannfinländarna.
13.01.2020 15:55 UPPDATERAD 13.01.2020 15:58
Timo Soini mötte pressen i Gamla studenthuset i Helsingfors på måndagen. Flankerad av de nationalromantiska målningarna Kullervo drar ut i strid och Väinämöinen i Gamla studenthuset bjöd Soini på oneliners och tirader som riktade sig bland annat mot den sittande regeringen och journalistkåren.
– Etablissemanget anklagar oss populister för att vara en ensaksrörelse. Tänk om det vore så lätt att vinna politiska val genom att bara satsa hårt på ett endaste tema. Det är en erbarmlig feltolkning av populismen, sade Timo Soini.
Det var en förnöjsam Soini som uppträdde på måndagen efter sju månaders tystnad.
– Jag njuter av min nya roll och livssituation. Jag gör saker jag inte har haft tid för tidigare. Jag har gått ner sex kilo och sover bra om nätterna.

Svårt att förenkla saker

Enligt Soinis förlag Pole och Stiftelsen för kommunal utveckling styrs 2,5 miljarder människor i världen för närvarande av populister, vilket enligt Soini tyder på att populismen inte är en marginell företeelse.
– En annan myt som eliten odlar är att populisterna bara förenklar saker. Om du skriver under det påståendet så är den här boken inte något för dig.
En halv timme senare preciserade han sig.
– Det är lätt att producera svårbegriplig mumbo jumbo, men inte lätt att förenkla saker om man gör det väl. Jag har trettio års erfarenhet av politiken så jag vet vad jag talar om.
Enligt Soini får populismen sin grogrund av att vanligt folk upplever att makthavarna inte lyssnar på dem. Soinis definition av folket begränsas till dem han kallar för självständigt tänkande knegare, småföretagare och bildade människor som anser att folket inte är dumt.
Soini hänvisade med jämna mellanrum till sin politiske förebild Veikko Vennamo och Finska landsbygdspartiet, trots att det redan har förflutit 24 år sedan populistpartiet FLP gick i graven.
– Politiska val kan vinnas med tre ord. Folket vet nog.

Har inte sagt något rasistiskt

Boken kretsar till stora delar kring populismens olika definitioner och skepnader. Soini gör också internationella nedslag i Storbritannien, USA och Polen. Hans egen flört med rasismen viftas bort med några meningar.
– Populismen blir farlig i det skedet när man pekar ut enskilda folkgrupper och klassar dem som mindre värda än andra.

Vilket ansvar bär du för Sannfinländarnas hätska hatretorik mot minoriteter?

– Jag var partiledare i tjugo år och jag bär ansvar för hurdant partiet var och vad det stod för. Men jag har själv aldrig sagt något rasistiskt och jag har aldrig granskats för rasistiska uttalanden. Jag bär ansvar för mina egna synder, men inte andras.
Soini ville inte heller kommentera splittringen mellan Blå framtid och Sannfinländarna eller Jussi Halla-ahos sätt att leda partiet.
– Jag är jävig att bedöma honom. Jag varken stöder eller motsätter mig Halla-aho. Partiet är inte längre detsamma. Jag grundade ett bra parti och visst kan Halla-aho också leda det.
På en direkt fråga medgav Soini att han saknar partiets tidigare profil.
– En god populist är en leende populist. Om du får folk att skratta vinner du också debatten. Jag har fungerande, goda relationer till Sannfinländarna. Ingen av dem har sagt något kritiskt till mig rakt upp i ansiktet.
När det gäller Soinis egen framtida karriär svävade han på målet.
– Jag har inte för avsikt att återvända till politiken. Nästa viktiga val är 2024. Då behöver många partier goda kandidater i presidentvalet.
Hans litterära produktion om den egna politiska karriären förblev också oklar.
– Jag har ordnat mitt arkiv och funderat på att skriva fler böcker. Å andra sidan tror jag att det är vettigt att en gammal samuraj som jag inte genast börjar dela med sig goda råd om hur saker borde skötas inom politiken.

ANDRA LÄSER