Österrike: Alla FPÖ-ministrar avgår efter skandalvideon

Alla ministrar från det österrikiska högerpopulistiska Frihetspartiet avgår efter att koalitionsregeringen skakats efter en skandalvideo. Detta sedan förbundskansler Sebastian Kurz från det konservativa Folkpartiet bett presidenten sparka inrikesminister Herbert Kickl.

Infrastrukturminister Norbert Hofer (t.v.) och inrikesminister Herbert Kickl från högerpopulistiska Frihetspartiet FPÖ avgår.
– Jag har föreslagit till presidenten att inrikesministern ska sparkas, säger Sebastian Kurz vid en presskonferens.
I Österrike är det presidenten, Alexander van der Bellen, som har makten att sparka ministrar.
Infrastrukturministern Norbert Hofer från Frihetspartiet (FPÖ) hotade tidigare med att alla ministrar från partiet ska avgå om Herbert Kickl (FPÖ sparkas. Efter utspelet från Kurz sade en FPÖ-talesperson till nyhetsbyrån APA att det verkligen blir så.

Diskuterade upphandlingar

Under söndagen meddelade Alexander van der Bellen att nyval ska hållas snarast, kanske redan i september, efter att regeringssamarbetet spruckit.
I den uppmärksammade videon diskuterar den tidigare FPÖ-ledaren och vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache med en kvinna han tror är en släkting till en rysk oligark. De pratar bland annat om riggande av offentliga upphandlingar.
Strache har lämnat sina uppdrag. Det hade redan tidigare spekuleras i att Kurz även tänkte göra sig av med Kickl.
Förbundskanslern säger att Kickl borde ha avgått frivilligt för att få till en "fullständig, transparent utredning" av Strache-affären men att denne vägrat.
Enligt Kurz kommer höga statstjänstemän att ta över de avgångna ministrarnas arbetsuppgifter fram till valet.

Ryssland nekar

Hofer har nu tagit över som partiledare för FPÖ.
– Jag är väldigt ledsen över att ett så fantastiskt regeringsprojekt tar slut så fort, säger Hofer.
FPÖ har tappat fem procentenheter efter skandalen, enligt en opinionsundersökning från Research Affairs.
Ryssland uppger att landet inte har några kopplingar till händelsen.
– Det här är en händelse som inte har och inte kan ha något med oss att göra, säger Kremls talesperson Dmitry Peskov i landets första officiella kommentar om skandalen.

ANDRA LÄSER