Finland är härligt för vi har ju ”bastu, brännvin och yxa” – sådan är självbilden i låtarna under herrarnas fotbolls-EM

Hur ser Finlandsbilden ut under fotbolls-EM och hur inkluderande ter sig Finland ur ett musikaliskt perspektiv? Kaj Ahlsved analyserar skörden inför årets turnering.

Spelarna i herrarnas fotbollslandslag firade seger 1-0 mot Irland på hemmaplan i oktober i fjol.
11.06.2021 13:00 UPPDATERAD 11.06.2021 15:19
Den här helgen inleds fotbolls-EM för herrar och Finlands herrlandslag ”Huuhkajat” medverkar för första gången. Sommarens turnering har överskuggats av pandemin och det är oklart om det blir någon riktig publikfest. Det som dock står klart är att en hel del ny musik har publicerats, exempelvis turneringens officiella låt We are the people framförd av Martin Garrix, Bono och The Edge.
Men Huuhkajat och Finland har också egen EM-musik i formen av lekfullt nationalistiska musikstycken som berättar något om ”oss”. Genom identifikation skapas gemenskap och en upplevelse av den till största delen medieförmedlade idrottshändelsen.
Den sång som kommit att prägla herrlandslagets resa mot EM är sången Oi Suomi on (mel. ”When the Saints…”). Det är en hejarklackssång som spelarna och fansen ofta förenades i efter kvalmatcherna. I Oi Suomi on lyfts det fram att Finland är ”härligt” och att vi har ”bastu, brännvin och yxa”. Dessa tre ord funkar som stereotypa markörer för ”oss”, det Finland som ska försvaras på plan. Vad exakt yxan representerar är säkert oklart för många men bildspråket andas finskt vemod à la Eppu Normaali och Murheellisten Laulujen Maa.

ANDRA LÄSER