Finlandssvensk i Vancouver: Vi trodde inte det kunde bli så här varmt

Veckans värmebölja innebär en vändpunkt för diskussionen om klimatförändringen, då alla värmerekord sprängs i Norra USA och Kanada. Covid–tröttheten påverkar också attityderna.

Vancouver, där Petra Talvio bor, har stekts i livsfarlig hetta de senaste dagarna. Bilden är tagen i +39 grader i Osoyoos i lördags.
Linn Svanberg
30.06.2021 21:08 UPPDATERAD 02.07.2021 10:46
– Man kunde inte tro väderprognosen, säger finlandsbördiga Sten Karlsen, som bor i staden Edmonds i Seattledistriktet. Han och hans fru har flyttat ner sina bärbara luftkonditioneringsmaskiner till sovrummet för att kunna stå ut med hettan. Som varmast blev det 42 grader, vilket är värmerekord – nu har det äntligen blivit svalare igen.
– Tre av fem filer på motorvägen Interstate 5 stängdes då värmen fick cementen att buckla sig och på vissa ställen helt spricka upp, säger Karlsen.
Även tågen har varit tvungna att köra långsammare för att inte riskera att överhetta spåren.
I Seattle brukar det inte bli riktigt varmt förrän i augusti, och endast tre gånger tidigare i historien har det blivit varmare än 37 grader. Även om stämningarna i delstaten Washington enligt Karlsen är goda, är man orolig för hur de äldre och husdjuren klarar hettan.
– Det är ett smakprov på klimatförändringen. Värmeböljans värsta fas har passerat för stunden, men alla är oroade för framtiden. Vi vet inte när det blir så här varmt nästa gång, hur länge det varar då, och om den här typens värmeböljor blir ett återkommande fenomen, säger Karlsen.

"Nyckeln vände sig 180 grader i låset"

Också i Kanada kom hettan som en chock, enligt finlandssvenska Petra Talvio, som bor i Vancouver.
– Vi trodde inte det kunde bli så här varmt. De som inte har luftkonditionering har sovit i sina källare, och en del flyttade in på hotell, säger Talvio.
I landet har man också upprättat så kallade "cooling centers", det vill säga lokaler dit man kan gå för att kyla ned sig.
I Kanada har det rapporterats om drygt 100 dödsfall till följd av hettan.
– Natten då det var som värst hörde jag ambulanser hela tiden, säger Talvio.
För henne har hettan, som för alla, varit jobbig. I Talvios bostad var det som varmast 33 grader. Värmen har också fört med sig andra intressanta upplevelser.
– Jag skulle låsa upp mitt grindlås, och nyckeln vände sig ett helt varv runt eftersom metallen i låset hade mjuknat. Jag har också sett bilder på stearinljus som helt smultit ner fast man inte tänt dem. Själv försökte jag undvika att använda ugn, dator och andra föremål som leder värme för att de överhettas, säger hon.

Covid-trötthet påverkar

Petra Talvio tror att covid-trötthet påverkar folks inställning till klimatförändringen.
– Folk orkar inte aktivt tänka i banorna att värmen beror på klimatförändringen, vi är alltför covid-trötta. Pandemin har gjort att man inte reagerar lika starkt på nya kriser, säger Talvio.
I Kanada öppnar man nu upp samhället igen, och folk behöver goda nyheter.
– Många tror också det här är en engångsföreteelse, men blir det så här varmt flera år i rad börjar man nog tänka att det beror på den globala uppvärmningen, säger Talvio.
Hon tänker sig också att den allmänna diskussionen i Kanada påverkas annorlunda av rekordhettan än USA, eftersom klimatdiskussionen i Kanada inte är lika polariserad som i grannlandet.
– Efter pandemin behöver vi mera tid för att fokusera på nästa stora utmaning, fastän vi inte egentligen har råd att vänta på åtgärder, säger Talvio.

ANDRA LÄSER