HIFK klart för kvartsfinal efter rysare i Jyväskylä

Utgångsläget var solklart inför den sista omgången i grundserien. HIFK var i behov av fler poäng än Kärpät. HIFK mötte JYP borta medan Kärpät tog emot Jukurit hemma i Raksila. Jukurit gjorde processen kort mot Kärpät och HIFK lyckades efter sju sorger och åtta bedrövelser knipa poäng mot JYP. JYP vann med 5–4 efter förlängning men en poäng räckte för HIFK för att bärga sjätte plats.

HIFK och Eetu Koivistoinen bärgade sjätte plats och spelar kvartsfinal mot Lukko.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
11.03.2023 19:51
HIFK undviker den första ångestfyllda slutspelsomgången och får ladda batterierna i en knapp vecka innan kvartsfinalserien mot Lukko kör i gång på fredagen. Då gäller bäst av sju och det är Lukko som har fördel av hemmaplan.
HIFK fick en mardrömsstart på matchen i Jyväskylä. Reid Gardiner gjorde mål i första anfallet. Miro Väänänen kvitterade och det var samme Väänänen som i tredje perioden skulle bli HIFK:s räddande ängel då han tryckte in en retur till 4–4. 
HIFK lyckades hålla 4–4 i 60 minuter och då uppgifterna från Uleåborg var positiva för HIFK-lägret fanns det skäl att glädjas trots förlusten i förlängning.
Kärpät föll med hela 2–6 hemma mot Jukurit och krisstämpeln över det namnstarka Uleåborgslaget blir allt starkare.
HIFK spelade upp sig efter en katastrofal första halva av grundserien. En stark andra halva av säsongen bäddade för en plats bland de sex bästa. Men insatserna mot SaiPa, TPS och JYP var i ärlighetens namn inte särskilt bra.
–  Vi spelade inte särskilt bra. Vi kom inte upp i den nivå vi borde klara av komma upp i. Men vi är väldigt glada över att slippa spela slutspelshockey på måndagen och i stället få lite tid att ladda om för kvartsfinalserien, säger Iiro Pakarinen i CMores intervju.
HIFK saknade Juha Jääskä i de avslutande matcherna och det märktes. Jääskä torde vara tillbaka till kvartsfinalserien.
HIFK möter alltså Lukko i kvartsfinal. Ett Lukko som förlorat sju av sina senaste sju matcher.
I den första slutspelsomgången möts Kärpät och KooKoo samt TPS och Ässät.

ANDRA LÄSER