Extremväder i klimatförändringarnas spår har drabbat länder jorden runt

Nitton av de varmaste åren i uppmätt historia har inträffat sedan år 2000. Nyheter om nyuppmätta värmerekord ramlar in från jordens alla hörn. HBL listar några av de mer oroväckande väderfenomenen världen över.

Översvämning i Havanna efter kraftiga regn i Kuba. Skogsbrand som härjar i Pumarejo de Tera i norra Spanien. Torkdrabbade Lake Mead i Nevada vars vattennivå har sjunkit till den lägsta nivån någonsin. Allt i juni i år.
Innan fjolårets gruvliga minnesbilder av värmeböljor, skyfall och översvämningar hann blekna är det dags igen.
De senaste åren har det blivit allt vanligare med intensiva värmeböljor tidigt på säsongen, något som ligger i linje med det allt varmare klimatet. Som forskare länge konstaterat, och IPCC i sin senaste klimatrapport poängterat, gör klimatförändringarna det mer sannolikt för mer extremväder.

Europa – värmerekord, skogsbränder och vattenkris

I fjol upplevde Europa sin varmaste sommar hittills. Ett rekord som kanske slås redan i år.
Stora delar av den europeiska kontinenten har upplevt extremvärme redan ett tag. Värmeböljan har inletts ovanligt tidigt för året, bränder rasar och vattnet sinar. Orsaken är heta vindar från Afrika som blåst över sydvästra Europa.
– För tillfället är Italien det varmaste landet i Europa med temperaturer över 40 grader i områden runt huvudstaden, säger Jenna Salminen, jourhavande meteorolog på Foreca.
Också Frankrike, Spanien och Portugal har upplevt en utdragen värmebölja med lamslående rekordtemperaturer. Extrem brandrisk råder på flera håll och bristen på regn i kombination med värmen har slungat länder i södra Europa in i en vattenkris med risk för att saltvattnet tränger djupare in i grundvattnet.
I Spanien var maj månad den varmaste som uppmätts i landet på 100 år.
"Extrem värme är inte obekant i juni, men faktum är att värmeböljor har blivit fem gånger vanligare under 2000-talet", sade Ruben del Campo, talesman för Spaniens statliga meteorologibyrå AEMET till Reuters i juni.
Slovenien och Kroatien satte båda i veckan nya värmerekord för juni månad: 38 grader i Podnanos i Slovenien och 40,4 grader i Knin, Kroatien.
De gångna veckorna har den tyska vädertjänsten (DWD) registrerat rekordvarma temperaturer på flera håll i landet. I bland annat Thüringen, Sachsen och Brandenburg har junirekord slagits.
Den skotske kändismeteorologen Scott Duncan rapporterar på Twitter om väderstationen i Mehamn i nordliga Norge som på torsdagen uppmätte en rekordtemperatur på 30,8 grader, och med det slog det tidigare månadsrekordet på 25,4 grader.

Nordamerika – hetta, tornador och hagelstorm

I mitten av april hade delstaten Alabama fått 115 tornadovarningar, Mississippi 110 och Texas 104. Minst ett dussintal rekordhöga temperaturer uppmättes i östra USA under den senaste månadens värmebölja. Fler än 100 miljoner människor i landet uppmanades i juni att undvika att gå ut i värmen, sedan en värmebölja lagt sig över stora delar av landet. På sina håll i landet stängde skolor som inte hade luftkonditionering för några dagar.
I veckan rapporterade amerikanska myndigheter om att 53 migranter omkommit som följd av värmerelaterade skador då de smugglats över gränsen mellan Mexiko och USA i en långtradare. I stora delar av Mexiko varnas för översvämningar och jordskred. Mexico City upplevde också ett ovanligt väderfenomen den 12 juni då en intensiv hagelstorm orsakade kaos i staden när ett tjockt täcke av is bildades på vägarna.

Sydamerika – torka och cykloner

Värmeböljorna har drabbat framför allt den norra hemisfären, då säsongen söder om ekvatorn rör sig i vintertider. The Guardian skriver om hur Chile kämpar med torka och hur hundratals landsbygdssamhällen i de centrala och norra delarna av landet tvingats förlita sig på tankbilar som levererar dricksvatten.
Uruguay och Brasilien drabbades i maj av starka vindar och höga vågor när en subtropisk cyklon svepte in över länderna. Den lokala journalisten Leonardo Pedrouza delade ett klipp på Twitter taget på badorten Punte del Este i Uruguay där stormen drog in tjockt havsskum över land.

Asien – värmeböljor, extremmonsun och översvämningar

Asien upplevde sitt varmaste år någonsin 2020, med en medeltemperatur som låg 1,39 grader över genomsnittet för perioden 1981–2010.
Värmeböljor är inte ovanliga i vare sig Indien eller Pakistan, men i år har de höga temperaturerna slagit till tidigare än normalt. Mars var den varmaste månaden i Indien på 122 år. I april uppmättes över 40 grader i New Delhi. I Sindh-provinsen i Pakistan var temperaturerna närmare 50 grader.
Länder i regioner med monsunsäsonger är vana vid skyfall. Årets monsun som började häromveckan har ändå beskrivits som det värsta på decennier. I Bangladesh och Indien har blixtnedslag och översvämningar krävt över 60 liv. Många miljoner påverkas också av att elnätet kollapsat i regionen.
Japan är mitt uppe i den värsta värmeböljan sedan mätningarna inleddes 1875. Torsdagen var den hittills varmaste dagen under värmeböljans gång och Japan har uppmätt sin högsta temperatur någonsin i juni. På torsdagen bröt landets elnät samman under hettan, rapporterar Reuters om.
Också Kina har drabbats av extrema väderförhållanden med allt från en värmebölja på 40 grader i nordliga delar av landet till kraftiga översvämningar i stora delar av södra Kina. Den största nederbörden på årtionden i Pärlfloden-bäckenet har orsakat översvämningarna som lett till att hundratusentals blivit tvungna att evakuera.

Afrika – torka, bränder och hungerkris

De norra delarna av den afrikanska kontinenten har likt Europa upplevt värmeböljor de senaste veckorna.
En långvarig torka har lett till att 16,7 miljoner i Östafrika befinner sig på gränsen till svält. Delar av Etiopien, Kenya och Somalia har fått utstå fyra på varandra följande regnperioder utan regn. Enligt Meteorologiska världsorganisationen är det något som inte inträffat på åtminstone 40 år.
Värmen i samband med omfattande bränder har skadat Tunisiens spannmålsskörd samtidigt som det nordafrikanska landet kämpar med kostnader för livsmedelsimport som drivs upp av kriget i Ukraina.
Marocko slog värmerekord under våren. Den varmaste temperaturen någonsin i maj, på 45,7 grader, uppmättes i nordvästra delen av landet.

Australien – blekta koraller och översvämningar

Under våren drabbades den australienska östkusten av rekordstora regnmängder och stormar som orsakade svåra översvämningar och omfattande skador på infrastruktur. I andra delar av landet upplevdes däremot den torraste sommaren på flera årtionden.
I år är ett så kallat La Niña-år vilket i allmänhet innebär en ökad nederbörd i stora delar av Australien, svalare dagstemperaturer söder om tropikerna och varmare temperaturer i norr. Trots de något svalare temperaturerna har de australiensiska myndigheterna bekräftat en sjätte massblekning av korallerna i Stora barriärrevet, den första massblekningen som inträffade under La Niña-förhållanden.

ANDRA LÄSER