På Unionsgatan görs vårdarna fina för balen – ”De har lovat oss skjuts med limousin till slottet”

Vårdpersonalen hör till årets hedersgäster på slottet. För en kväll får Malin Solstrand byta intensivvårdsavdelningen i Vasa mot Presidentens slott i hjärtat av Helsingfors. 

Sjukskötaren Malin Solstrand har inga tydliga självständighetstraditioner hemma. – Om jag är ledig brukar vi baka pepparkakor, men det varierar från år till år. 
Johanna Häggblomjohanna.haggblom@hbl.fi
06.12.2022 17:20 UPPDATERAD 06.12.2022 17:55
Det snöar lätt utanför fönstret på hotell Haven på Unionsgatan i Helsingfors där festförberedelserna är i full gång. Men det är inget spring i korridorerna, inget larm som piper, inga hjärtkurvor som måste granskas eller annat brådskande som kräver ens fulla koncentration.  
Istället får Malin Solstrand sitta avslappnad och bakåtlutad i sin stol och njuta av att någon lägger upp hennes hår i en knut och stryker mascara över ögonfransarna.
Inne i det varma femstjärniga hotellet får ett tiotal vårdare med avecer gratis hjälp med hår och smink inför slottsbalen.
– Det är ett väldigt fint initiativ, och de har dessutom lovat oss skjuts med limousin till slottet, säger Solstrand.
Malin Solstrand får en festlig frisyr av Tessa Mareen. 
Till vardags jobbar hon som sjukskötare vid intensivvårds- och övervakningsavdelningen på Vasa centralsjukhus. Som tack för sitt arbete under coronaåren hedrades hon med en inbjudan till slottet redan i fjol, men då inhiberades balen dagen efter att brevet landat i postlådan.
– Jag hann aldrig ställa in mig på bal då.
Ett drygt år senare är det äntligen dags, och inte ens alla virus som är i omlopp just nu har lyckats ställa sig i vägen för Solstrand. De två 6- och 9-åriga pojkarna är hos farmor och farfar, och sambon Simon Björklund har hon bredvid sig då hon skakar hand med presidenten.

Eller blir det handskakning?

– Jo, jag vill nog skaka hand. Det vill jag nog göra fast man inte behöver i år, säger Solstrand och ler.

"Representerar oss alla"

En vanlig vardag stiger Malin Solstrand upp vid 06-tiden och smyger iväg till jobbet innan resten av familjen vaknat. Frukost äter hon på jobbet innan morgonskiftet på intensiven börjar.  
I dag har hon vaknat i Helsingfors, börjat dagen på hotellets gym och sedan avnjutit en lång frukost. 
– Det blev en lugnare morgon än vanligt, men nu känns det riktigt bra!   

Vad säger kollegerna där hemma?

– De tycker nog det är riktigt roligt att jag får gå på fest. Det känns ju lite som om jag representerar dem alla, och inte bara mig själv. Det är fint att se att så många vårdare fått en inbjudan. 
Ny look på två timmar.
Initiativet med gratis smink och frisyr drogs i gång redan i fjol med kort varsel, och då Solstrand läste att det görs ett nytt försök nappade hon genast på.
Klänningen hittade hon på nätet och lät sy upp för kvällen. 
Malin Solstrand hittade sin balklänning på nätet. Nu får hon använda den för första gången.

Vad ser du mest fram emot ikväll?

– Lite synd är det nog att krigsveteranerna inte finns med i år, de bidrar alltid till självständighetsstämningen på ett speciellt sätt. Men det blir spännande att se vem som är på väg, jag har lite dålig koll på finska kändisar men kanske jag bongar någon halvkändis på festen.

Och pojkarna därhemma sitter klistrade vid tv:n?

– Nja, de är nog inte så jätteintresserade av den här typens fester. Men kanske de tittar en stund om de får höra att mamma och pappa syns på tv! 

ANDRA LÄSER