Niinistö: Finland kan vara Natomedlem i maj

Enligt president Sauli Niinistö skedde det inget köpslående för att få Turkiet att gå med på ett finländskt Natomedlemskap. Han fick kännedom om Recep Tayyip Erdoğans väntande ja under en resa till USA förra veckan.

Sauli Niinistö beskriver den turkiska ratificeringen av Finlands Natoansökan som lika värdefull som alla de andra 28 ratificeringarna hittills. Här under en presskonferens i Ankara då han lyssnar på simultantolkningen.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
17.03.2023 19:57
President Sauli Niinistö höll en presskonferens för finländska medier på fredagskvällen efter det gemensamma framträdandet med Turkiets Recep Tayyip Erdoğan i Ankara tidigare under dagen.
Det turkiska parlamentet ska rösta om ratificeringen av Finlands ansökan. Det spekuleras nu i att det kan ske inom bara några dagar, något som Niinistö också säger sig ha hört.
Parlamentet sitter till mitten av april. Turkiet går till val en månad senare.
Enligt Niinistö kan Finland komma att vara medlem i Nato i början av maj.
– Om inte då så blir det en lite längre fördröjning, säger han om tidtabellen.

”Inga stridsflygplan på himlen”

Sauli Niinistö beskriver processen med Turkiet som att mycket verkat hänga på att Finland ska uttrycka att vi kan kopplas loss från Sverige. 
– En sådan önskan har Finland inte meddelat. I alla fall jag har sett det som oerhört viktigt att vi går hand i hand så länge saken är i våra händer.
Slutligen gav Erdoğan med sig. Besked om den positiva hållningen till Finlands medlemskap kom enligt Niinistö under USA-resan förra veckan.
Han säger sig vara väl medveten om att det finns frågor om hur Erdoğan har blidkats, och om det har skett någon form av byteshandel.
– I alla fall jag känner inte till något köpslående, säger Niinistö.
– Det har spekulerats i hur många stridsflygplan som flyger på himlen på grund av detta. Vad jag vet är det inget.
Niinistö konkretiserar detta med att de amerikanska F 16-stridsflygplanen, som Turkiet skulle vilja köpa, inte nämndes en enda gång i USA.

Svarat på Erdoğans dubier om Sverige

Nu går den finländska och svenska processen i olika takt. Sauli Niinistö säger att han under samtal på Erdoğan på fredagen gav sin bild av Sverige, och svarade på frågor om vad han kallar Erdoğans dubier.
– Som jag har sagt är det finska medlemskapet inte fullständigt om inte Sverige är med. Det betyder att vi inte arbetar enbart för Finland utan för Sverige också.
Niinistö får en fråga om hur Finland kommer att stödja Sveriges ratificering.
– Vi stödjer Sverige som största delen av de nuvarande länderna (i Nato) har stött oss, lyder svaret.
På fredagen kom besked också om att Ungern skulle vara redo att godkänna Finlands Natoansökan, och enligt medieuppgifter utan att Sverige nämns.
Niinistö säger sig vara något överraskad över det ungerska beskedet, men vill inte kommentera det närmare eftersom det än så länge bygger på tidningsuppgifter.

ANDRA LÄSER