Timo Räisänen tyckte att Ted Gärdestad var mesig – nu gör han succé med Gärdestads låtskatt

Den svenske artisten Timo Räisänen tyckte att Ted Gärdestad var mesig. Sedan lyssnade han på en spellista och ändrade åsikt.

Länge ansåg Timo Räisänen att Ted Gärdestads musik innehöll för mycket solar, månar och fåglar. Med ett stelt leende följde han kompisens förslag att lyssna på Gärdestads musik och det blev en ögonöppnare.
– Det var som att få en käftsmäll, beskriver Timo Räisänen per telefon från Göteborg.
– Det var så mycket i den musiken jag kände igen mig i.
Resultatet blev albumet Timo sjunger Ted. Albumet blev en framgång och en inkörsport för Timo Räisänen till att börja skriva sina låtar på svenska.
Timo Räisänens pappa är visserligen född i Idensalmi men flyttade tidigt till Brasilien och senare till Sverige. Modern har anglo-indiskt ursprung och hemspråket hos familjen Räisänen var engelska.
Timo Räisänens karriär började som gitarrist i Håkan Hellströms band. I dag är han soloartist och förbereder nu repertoaren inför en turné med julsånger i december.
– Länge förknippade jag julsånger med köphets. Men när jag satte mig in i julsångsskatten upptäckte jag en otrolig källa. Stilla natt är bara en av många fantastiska julsånger.
På fredag uppträder Timo Räisänen på evenemanget Nordiska nätter på Hanaholmen. På repertoaren står sånger av Ted Gärdestad och lite annat.
– Jag har upptäckt att ett blandat material är bäst. Jag rör mig mellan olika stilar tills publiken är utmattad.
Programmet på kulturfestivalen Nordiska nätter, som pågår fredag och lördag, är som vanligt varierande. Nationalekonomen Sixten Korkman och ambassadör Anders Ahnlid diskuterar brexit, Legos finländska chefdesigner Zina Kranck berättar om dansk design och florist Kaija Juvonen lär oss binda blommor, bland annat.
Lördag är barnboksdag Pelle Svanslös, Alfons Åberg och Mamma Mu på programmet. Dagen avslutas med musik av Pernilla Andersson.

ANDRA LÄSER