Expert: Kriget kan pågå i flera år – ”Vi borde redan ha börjat producera krigsmateriel för Ukraina”

I fredags slöts ett avtal som skulle säkra exporten av de 25 miljoner ton spannmål som sitter fast i ukrainska hamnar. Dagen efter attackerade Ryssland de här hamnarna. Det är ett tecken på att kriget blir långvarigt, säger Ilmari Käihkö.

Väst behöver noga uttänkta strategier för att klara av att stödja Ukraina materiellt i flera års tid, något Ilmari Käihkö inte är säker på att finns.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
26.07.2022 19:41 UPPDATERAD 27.07.2022 12:16
Ryssland och Ukraina skrev under ett avtal om spannmålsexport i Istanbul fredagen den 22 juli. Förmedlarna Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och FN:s generalsekreterare António Guterres jublade. De omtvistade tiotals miljonerna ton spannmål som suttit fast i Ukrainas hamnar skulle släppas och lätta på världshungern.
Ett dygn senare regnade det ryska bomber över hamnstaden Odessa.
– Ukrainas tolkning är att Ryssland nu spottar på FN:s generalsekreterare och Turkiets president. Det är en rätt bra tolkning, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan i Sverige.
Ryssland anser kanske att det är legitimt att göra exporterna så krångliga som möjligt innan avtalet börjar gälla, säger Käihkö.
– När jag hörde om attackerna mot Odessa så tänkte jag tillbaka till april, när FN:s generalsekreterare var på besök i Kiev. Då anföll Ryssland huvudstaden, vilket visade att man är fullständigt ointresserad av internationella diskussioner.
Ryssland kan komma att helt och hållet strunta i avtalet, men det är för tidigt att säga hur det blir, säger Käihkö. Ukraina har meddelat att man fortsätter enligt plan och exporten börjar under de närmsta dagarna.

Påtryckningar från Afrika och Mellanöstern?

Men varför skriver Ryssland under ett avtal de tänker bryta? Det är en bra fråga, säger Käihkö. Han ser två skäl till varför Ryssland efter två månaders medling skrev på ett avtal som man går emot ett dygn senare. Det är möjligt att det internationellt isolerade Ryssland känt sig tvingat till avtalet efter påtryckningar från Afrika och Mellanöstern.
– De säger till Ryssland att de behöver importera spannmål och att det är ni som stoppar det. Det andra skälet är att det här är en bra ekonomisk affär för Ryssland som nu själva kan exportera spannmål.

Finns det ingen lösning på spannmålstvisten?

– Det finns alltid lösningar, men problemet är att Ryssland tänker långsiktigt. Flera analytiker tror att Ryssland inte kommer följa avtalet eftersom man på lång sikt vill strypa den ukrainska ekonomin och göra det omöjligt att fortsätta kriget. Avtalet hjälper Ukraina finansiera sitt krig och fortsätta motståndet mot invasionen.

Så Ryssland ser att kriget kommer pågå länge?

– Det finns inga tecken på att Ryssland har backat från sitt ursprungliga mål. Visst, målen har ändrats lite under krigets gång, men nu är man tillbaka på ruta ett. Jag känner att vi måste förbereda oss på ett långt krig som kan fortsätta flera år.

Väst behöver göra mer

Käihkö började forska i kriget i Ukraina redan 2017. Då hade kriget pågått i tre år, men ingen intresserade sig för det, säger han.
– Nu känns det tyvärr som att det börjar hända igen. Putin litar på att vi ska bli trötta på kriget och sedan ge upp. Om kriget blir långvarigt behöver också vi bli strategiska. Vi måste tänka på hur vi kan stödja Ukraina materiellt så länge det behövs, även under flera års tid.
Det kräver att väst producerar krigsmateriel för ukrainskt bruk, säger han. Redan nu har stora mängder materiel gått till Ukraina. USA har gett 30 procent av sina pansarvärnsrobotar av typen Javelin till Ukraina. Det kommer enligt rapporter att ta tre år för USA att producera nya. Frankrike har gett en fjärdedel av Ceasar-artilleripjäserna som de har.
– Vi borde redan ha börjat producera materiel för ukrainska behov, men jag är inte säker på att vi har gjort det. Väst har egentligen inte så mycket vapen och det ukrainska behovet är enormt. De är ganska beroende av oss.
Snart kommer vi på allvar att se de ekonomiska konsekvenserna av kriget, vilket kan leda till stora politiska konsekvenser, menar Käihkö.
– Det är det som Putin förlitar sig på, att politiska krafter tar över för att få fred i Ukraina och ordningen på ekonomin i väst.
– Om vi vill att Ukraina vinner det här kriget krävs det mycket mer av oss i väst än vi hittills gjort. Och jag är inte övertygad om att det finns någon genomtänkt strategi, varken i enskilda länder som Finland eller i väst som helhet. Annars blir det slut på materiel som vi kan ge till Ukraina och vi måste börja ta ur våra egna förråd. Det är helt omöjligt, inte minst i Finland som ju är ett grannland till Ryssland.

ANDRA LÄSER