Sju ryska banker hotas av Swift-sanktioner

EU överväger att stänga av sju ryska banker från Swift-systemet, enligt ett utkast till beslut. Samtidigt stoppar Storbritannien nu alla fartyg med anknytning till Ryssland från att lägga till i landets hamnar.

VTB Bank står på EU:s lista över banker som kan stängas av från Swift.

På tisdagen meddelade organisationen som sköter bankernas kommunikationssystem Swift sina 2 000 medlemmar om beredskap att koppla loss ryska banker, enligt Financial Times. Organisationen inväntade bara tydliga instruktioner om vilka bankerna är, när de ska utestängas, och om det ska göras undantag för till exempel transaktioner som är kopplade till jordbruk eller energi.

På en lista som läckt ut till nyhetsbyrån Bloomberg finns VTB Bank, Bank Rossiya, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank och VEB.RF. Listan kan fortfarande komma att förändras inför ett slutligt beslut. De ryska storbankerna Gazprombank och Sberbank är inte med på listan över banker som ska stängas ute från Swift-systemet.

Utsatta banker

På tisdagen meddelade Londonbörsen att brittiska finansmyndigheter har handelsstoppat VTB Bank:s depåbevis, som normalt går att handla där. Beskedet kommer sedan nya brittiska sanktioner mot bland annat VTB Bank trädde i kraft på tisdagen.

Tidigare har handeln med depåbevis i VTB Capital, den ryska bankkoncernens tradingbolag, också stoppats på Londonbörsen.

Den ryska storbanken Sberbanks depåbevis går dock fortfarande att handla. Det rasar med 17 procent på tisdagen, vilket utökar nedgången sedan årsskiftet till 95 procent.

Europeiska banker med stor exponering mot Ryssland har också haft det tufft på marknaden sedan Ryssland inledde sitt pågående invasionskrig mot grannlandet Ukraina och väst svarat med massiva sanktioner.

Aktien i österrikiska Raiffeisen, som tillhör de europeiska banker med störst exponering mot den ryska ekonomin, faller med drygt 6 procent och har därmed sedan årsskiftet tappat 47 procent av sitt värde.

Moskvabörsen stängd

Franska Société Générale och italienska Unicredit är också stora i Ryssland. Deras aktier backar med 4,8 respektive 3 procent, vilket gör att de tappat nästan en femtedel av sina börsvärden sedan årsskiftet.

Frankfurtbörsens operatör Deutsche Börse har stoppat handeln med 16 ryska depåbevis och både Nasdaq och New York-börsen har också stoppat handeln med listade ryska värdepapper, i avvaktan på tydligare sanktionsbesked.

Handeln på Moskvabörsen är sedan i måndags stängd. Besked om huruvida den öppnas på onsdag kommer senast klockan 9 lokal tid, enligt Rysslands centralbanks webbsajt.

Stängda hamnar

Utöver de finansiella sanktionerna stoppar Storbritannien nu alla fartyg med anknytning till Ryssland från att lägga till i landets hamnar.

"Sjöfarten är en förutsättning för internationell handel, och vi måste ta vårt ansvar i att begränsa ryska ekonomiska intressen och för att ställa den ryska regeringen till svars", skriver landets transportminister Grant Shapps i ett brev till hamnarna, rapporterar Financial Times.

Även fraktbolag stoppar sina kontakter med Ryssland. Asiens näst största fraktbolag till havs, One Network Express, ställer in sina leveranser till och från både ryska och ukrainska hamnar.

Tidigare i veckan meddelade även den danska fraktjätten Maersk att bolaget överväger att stoppa all frakt till och från Ryssland.

Det här är Swift

Kommunikationssystemet Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) har över 11 000 banker som medlemmar i 200 länder, som dagligen skickar omkring 40 miljoner meddelanden i systemet för att möjliggöra internationella överföringar av pengar.

Systemet bygger på BIC-koder och IBAN-nummer, som gör att pengarna hamnar på rätt konto och i rätt bank.

Swift är privatägt och baserat i EU-landet Belgien, vilket i korthet innebär att organisationen lyder under belgisk lag och EU:s direktiv och regelverk.

ANDRA LÄSER