Skadebekymmer i svenska truppen inför VM-kvalmatchen mot Finland: "Vi har alternativ"

Vissa har dåligt med speltid, andra dras med skador. Nu riskerar även Evertonstjärnan Anna Anvegård att missa VM-kvalmatchen mot Finland. Förbundskaptenen Peter Gerhardsson är dock inte orolig för sitt anfall. – Vi har alternativ, säger han.

Sofia Jakobsson under måndagens träning.
Jens Bornemann/TT
23.11.2021 10:57 UPPDATERAD 23.11.2021 11:01
Det brukar vara tuff konkurrens om de offensiva positionerna i det svenska landslaget. Men inför VM-kvalmatcherna mot Finland och Slovakien riskerar laget flera tunga avbräck.
Häckenanfallaren Stina Blackstenius, ofta startspelare centralt, är visserligen med i truppen men har haft besvär med en vadskada. Nu riskerar även en av de möjliga ersättarna, Anna Anvegård, att missa kvalmatcherna.
Evertonanfallaren har ådragit sig en hjärnskakning och var inte med när landslaget samlades i Göteborg på måndagen.
”Anna ådrog sig en hjärnskakning i klubblaget och är under pågående rehabilitering hemma i England. Anna kommer att ansluta till lägret när hon är tillräckligt långt fram i sin rehabiliteringsprocess”, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi i ett uttalande.
Med Anvegårds skada i åtanke valde Peter Gerhardsson dock redan inför samlingen att plocka in Rosengårdsanfallaren Mimmi Larsson när Evertonbacken Nathalie Björn i helgen lämnade återbud.
– Det är väl som det brukar vara. När man får besked går det ganska snabbt att fundera på vad vi gör då, säger Gerhardsson.
– I Nathalies fall handlade det om att ta in någon och eftersom vi visste om det här med Anna var det naturligt att ta in Mimmi tyckte vi.
Även i övrigt finns dock en del frågetecken offensivt inför Finlandsmatchen. Det var sedan tidigare klart att en annan av de offensiva stjärnorna, Kosovare Asllani, missar samlingen helt.

"I bra form"

Samtidigt har exempelvis Sofia Jakobsson och Rebecka Blomqvist fått väldigt sparsamt med speltid i Bayern München respektive Wolfsburg under hösten.
– Det är klart man hade önskat sig mer speltid. Samtidigt kör jag på på träningarna och tycker att det sett bra ut, sedan är det upp till tränaren att bestämma startelvan, säger Sofia Jakobsson.
– Jag känner mig i bra form och jag är en spelare som har rätt lätt att hålla mig i bra form, så det är jag absolut inte orolig för.
Dessutom, konstaterar Rebecka Blomqvist, är bristen på speltid också ett tecken på den tuffa konkurrenssituationen som råder i de stora klubbarna.
– Det är klart att jag vill vara ute på planen också, det är därför vi spelar fotboll, säger hon.
– Men är man i så pass bra lag som vi har i landslaget eller där vi är i klubbarna så är det en konkurrenssituation. Jag tycker att vi alla hanterar det bra.

"Olika spelare"

Sverige möter Finland på Gamla Ullevi på torsdag och spelar sedan mot Slovakien i Malmö på tisdag i nästa vecka.
Hur Peter Gerhardsson formerar sitt anfall i matcherna återstår att se. Inte heller förbundskaptenen är dock som sagt särskilt orolig.
– Vi har under de här åren använt lite olika spelare i den centrala forwardspositionen. Det finns spelare som spelat i den positionen, säger han.
– Så vi har alternativ, sedan får vi se vilket som kan passa mot Finland och i vilken form de är.

Sveriges trupp

Truppen till de kommande VM-kvalmatcherna.
Hedvig Lindahl, Atlético Madrid, Jennifer Falk, Häcken, Zecira Musovic, Chelsea.
Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Magdalena Eriksson, Chelsea, Jonna Andersson, do, Nilla Fischer, Linköping, Emma Kullberg, Häcken, Elin Rubensson, Häcken, Emma Berglund, Rosengård.
Caroline Seger, Rosengård, Olivia Schough, do, Filippa Angeldahl, Manchester City, Hanna Bennison, Everton, Anna Anvegård, do, Filippa Curmark, Häcken, Julia Zigiotti Olme, do, Johanna Rytting Kaneryd, do, Stina Blackstenius, do, Sofia Jakobsson, Bayern München, Fridolina Rolfö, Barcelona, Lina Hurtig, Juventus, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Madelen Janogy, Hammarby, Mimmi Larsson, Rosengård.

ANDRA LÄSER