Tunga misstankar mot Piqué – nekar till korruption: "Inget att dölja"

Barcelonas backstjärna Gerard Piqué nekar till att ha gjort någonting fel i spelet att få den spanska supercupen till Saudiarabien. – Jag har inget att dölja. Allt vi gjorde var lagligt, säger han.

Barcelonas Gerard Piqué har hamnat i rejält blåsväder i och med korruptionsanklagelserna i samband med flytten av spanska supercupen till Saudiarabien. Arkivbild.
I en granskning gjord av tidningen El Confidencial, som bland andra norska Nettavisen hänvisar till, avslöjas det att Luis Rubiales, ordförande i Spaniens fotbollsförbund, tillsammans med Piqué pressat saudierna på en rejäl utbetalning för att lämna över arrangemanget.
El Confidencial lutar sig mot både läckta dokument och ljudupptagningar, och skriver att det ska handla om totalt runt 24 miljoner euro. Bland annat ska Gerard Piqué ha fått runt 6 miljoner euro. Det spanska fotbollsförbundet ska också ha försökt hålla utbetalningen till Piqué hemlig, skriver tidningen.
I en av ljudupptagningarna sägs Luis Rubiales prata med Piqué:
– Geri! Grattis! Då pratar jag inte om gårdagens match eller ditt mål. Klockan är över 12, vilket innebär att avtalen med Saudiarabien är påskrivna. Tack för allt. Jag finns här för dig, oavsett vad du behöver. Stor kram. Ta hand om dig, uppges Rubiales säga.

Förhandlingar via sitt företag

Sedan tidigare var det känt att Gerard Piqué var inblandad i förhandlingarna med Saudiarabien genom sitt företag Kosmos, som uppges få 4 miljoner euro för varje år som turneringen hålls i landet.
Enligt El Confidencial var det rentav Piqué som först kläckte idén om att flytta spanska supercupen, för att öka turneringens kommersiella status. Inledningsvis ska man ha diskuterat att spela på Camp Nou i Barcelona eller Santiago Bernabeu i Madrid, innan det saudiska intresset dök upp.
Det var inför säsongen 2019–20 som det spanska fotbollsförbundet meddelade att turneringen kommer att utökas från två till fyra lag, och att matcherna skulle spelas i Saudiarabien. I fjol tvingades turneringen att tillfälligt flyttas till Spanien på grund av coronapandemin, men avtalet med Saudiarabien gäller hela vägen till 2029.

"Kan separera"

Fotbollsförbundet säger till tidningen att det inte är något i de aktuella ljudupptagningarna som tyder på att något olagligt ska ha skett.
Piqué försvarar å sin sida sitt agerande och nekar till att ha gjort något illegalt, utan säger sig vara stolt över ett väl utfört arbete.
– Jag vet hur man separerar ett kommersiellt avtal från mitt jobb som spelare. En intressekonflikt är beroende av varje persons individuella värderingar, säger han.
ANDRA LÄSER