Turkietexpert: "En trilateral uppgörelse av missförstånd" - kan ta månader

Att Turkiets president Erdogan sätter sig på tvären och vill att Sverige utvisar 73 "terrorister" innan Finland och Sveriges Natointräde kan ske, var väntat. – Det som förvånar mig är varför man skriver ett dokument om samförstånd, om det inte finns, säger Toni Alaranta, expert på Turkiets inrikes- och utrikespolitik på Utrikespolitiska institutet.

Natoförhandlingarna med Sverige, Finland och Turkiet kommer att ta tid. – Det som skulle vara en trilateral uppgörelse av samförstånd är ett dokument av missförstånd, säger Toni Alaranta.
Det dröjde inte länge efter glädjebeskedet om att Turkiet efter timmar av förhandlingar äntligen accepterar Finland och Sveriges inträde i Nato, som Turkiets president Erdogan kom med ett motbud: 73 svenska "terrorister" ska utvisas först.
Enligt Toni Alaranta, expert på Turkiets inrikes- och utrikespolitik på Utrikespolitiska institutet, beror den här kovändningen på att den skriftliga uppgörelsen är öppen för tolkning.
– Det verkar vara fallet då det Erdogan säger i dag går i bjärt kontrast till vad han sa igår, säger Alaranta.
Det är särskilt paragraf nummer tre i dokumentet som är öppet för tolkning:
"En av alliansens nyckelelement är en orubblig solidaritet och samarbete i kampen mot terrorism, i alla dess former och manifestationer, som utgör ett direkt hot mot de allierades nationella säkerhet såväl som mot internationell fred och säkerhet".
Enligt Alaranta tycks det som att Erdogan uppfattat att "bekämpa terrorism" betyder att utvisa människor ur landet.
– Det är vad Turkiet har velat hela tiden. Och nu fortsätter de att trycka på. Men våra delegationer har tänkt att det betyder någonting annat, säger Alaranta.
För att uppfylla Erdogans nya krav om utvisning, behöver både Finland och Sverige ändra på sina lagar.
– Det kommer inte att ske. Att Socialdemokraterna i Sverige står bakom det här har till exempel krävt väldigt mycket och det skulle bli ett riktigt fiasko om de skulle ändra lagarna, säger Alaranta.

Hur länge kommer den här processen kunna pågå?

– Det är en bra fråga eftersom Erdogan motsäger sig själv. Han har sagt att Turkiet har lovat att de godkänner Natointrädet. Så vi kommer tillbaka till samma fråga: När tycker Turkiet att Sverige och Finland har implementerat det som står i dokumentet?
Alaranta berättar att Erdogan under Natoförhandlingarna i Madrid visade en video på flertalet PKK-demonstrationer i flera Europeiska länder där det ska ha uttalats att Turkiet är det land som lidit allra mest.
– Det är tydligt att Turkiet har en specifik position inom Alliansen, säger Alaranta.

ANDRA LÄSER