Jon Sallinens jätteöverraskning: ”Bluffmejlet” visade sig vara inbjudan till X Games

Som tolvåring tittade en fascinerad Jon Sallinen på videoklipp från gamla X Games-tävlingar. Sedan dess har den finlandssvenska freeskiåkaren drömt om att en dag få tävla i jättespektaklet i Aspen. Den dagen kommer den 29 januari.

Trick som detta gav finlandssvenska freeskiåkaren Jon Sallinen en karriärsbästa femteplats i världscupen i Copper Mountain i december.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
08.01.2023 12:09 UPPDATERAD 08.01.2023 12:11
Runt årsskiftet 2021–22 tog freeskiåkaren Jon Sallinen karriärens två bästa världscupplaceringar i halfpipe och belönades med en plats i sitt första OS. Knappa tolv månader senare förbättrade han sitt rekordresultat i världscupen – och belönades med en plats i mytomspunna X Games. Snacka om att lyckas då det gäller som mest.
Men det var nära att Sallinens fullträff skulle ha blivit förstörd redan före tävlingen.
– Resan började med att min utrustning inte kom fram till flygfältet. Jag tänkte att den säkert dyker upp följande dag men den syntes inte till. Vi åkte tillbaka till flygplatsen i Denver, men personalen hittade inget. Jag försökte åka med kompisars skidor men det blev inte riktigt någonting  av det. Jag ringde flygbolaget säkert tio gånger, men de visste inte heller något om min utrustning. Dagen före tävlingarna skulle börja åkte jag ännu en gång till flygplatsen – och då fick jag höra att utrustningen varit där hela tiden. Jag hann bara göra tio träningsåk – men det hela gick ju sedan helt okej, berättar den finlandssvenska freeskistjärnan.

ANDRA LÄSER