"Gode Gud" – amerikanskt jaktflygplan nuddade vid Ukrainas gräns

Det är hektiskt i luftrummet vid Rumäniens kust till Svarta havet. På tisdagen flög flera amerikanska Blackhawk-helikoptrar och på måndagen cirkulerade ett amerikanskt F-35-jaktflygplan i området. En tydlig signal, bedömer generalmajor Pekka Toveri till Iltalehti.

Ett Lockheed Martin F-35-jaktflygplan flög så nära som 40 kilometer från den ukrainska Ormön på måndagen.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
28.06.2022 19:36 UPPDATERAD 28.06.2022 20:42
Ett amerikanskt F-35-jaktplan sågs på måndagen lyfta från Tjeckien för att ta sig till Rumäniens kust, nära den moldaviska gränsen. Planet cirkulerade i ett område strax intill Ormön, den ukrainska ö där tretton gränssoldater bad ett ryskt örlogsfartyg att "dra åt helvete" under krigets första dag.
Under krigets gång har den lilla och klippiga Ormön varit ett viktigt slagfält. Så sent som på söndagskvällen meddelade Ukrainas försvarsministerium att ukrainska trupper hade förstört ryska Pantsir-luftvärnssystem på ön. Ukrainas motattacker har pågått sedan april, efter att Ryssland haft kontroll över ön sedan i februari.
Det var den ukrainska journalisten Illia Ponomarenko som först publicerade en bild på data från flygspårningstjänsten Flightradar som visade F-35:ans flygning på måndagseftermiddagen.
Han summerade upptäckten med två ord: "Gode Gud".
Den här typen av jaktplan, som ofta också används för underrättelseverksamhet, kan lätt flyga obemärkta. Det säger Förvarsmaktens tidigare underrättelsechef, generalmajor Pekka Toveri till Iltalehti.
"Slår man inte på transpondern så är det så gott som omöjligt att säga var det är", säger han.
Därför är det svårt att veta hur mycket USA har använt jaktplanen i närheten av Ukrainas gräns tidigare. Rumänien är förvisso ett Natoland men att göra F-35:an synlig är ett medvetet val, säger Toveri.
Att USA väljer att göra flygningen just nu är inte en slump, anser Toveri. I Madrid pågår Natos toppmöte där kriget i Ukraina och Sveriges och Finlands Natoansökningar är uppe för diskussion.
"Det finns en tydlig önskan om att sända en signal om att denna allians klarar av att skydda alla sina medlemsländer", säger Toveri.
F-35-jaktplanen är den jaktplansmodell som Finland nyligen knutit ett avtal för.

ANDRA LÄSER