Sverige till OS-final – nära historiskt guld

Sverige är klart för sin andra raka OS-final i fotboll. Efter 1–0 i semifinalen mot Australien återstår bara ett hinder på vägen mot damlandslagets första titel på 37 år. I fredagens final på Olympiastadion i Tokyo väntar Kanada.

Fridolina Rolfö kramas om efter att ha gjort 1–0 för Sverige i OS-semifinalen mot Australien.
Lasse Mannheimer/TT
02.08.2021 17:24 UPPDATERAD 02.08.2021 17:26
Förutom EM-guldet 1984 har Sveriges fotbollsdamer aldrig nått hela vägen fram till ett mästerskapsguld på seniornivå. Och om sanningen ska fram var konkurrensen inte mördande på den tiden, då bara fyra lag deltog i slutspelet.
Nu är det ruggigt nära igen.
Efter 1–0 i måndagens semifinal mot Australien på Yokohamastadion är det bara Kanada, som överraskande slog världsmästaren USA med samma siffror, som kan stoppa ett första svenskt OS-guld på damsidan.
Och till skillnad från OS i Rio för fem år sedan, då Sverige skrällde sig fram till ett silver, är det här ett svenskt landslag som redan från första spark klivit fram som en favorit till att vinna hela turneringen i Tokyo.

Idel segrar

OS-premiären mot USA satte standarden, när Sverige vann med 3–0 över det tippade guldlaget, ett landslag som inte förlorat på 44 raka matcher. Det har fortsatt med segrar mot Australien (4–2) och Nya Zeeland (2–0) i gruppspelet, hemmanationen Japan i kvartsfinalen (3–1) och nu Australien (1–0) ännu en gång i semifinalen.
Lätt gick det inte.
Det märkets att det var tredje gången på drygt en månad som länderna möttes. Lagen känner varandra väl vid det här laget och den första halvleken av OS-semifinalen var tillknäppt så det förslår.
I sådana matcher är det inte sällan individuella prestationer som bryter mönstret, och i den 23:e minuten höll det på att ge svenskt 1–0.
Fridolina Rolfö fick bollen centralt mitt på motståndarnas planhalva, och när de australiska försvararna för en sekund släppte koncentrationen hittade svenskan favoritläget. Rolfö tog några kliv framåt och lossade vänsterbössan.
Teagan Micah hann knappt reagera innan ribban darrade till och stoppade det stenhårda skottet från att gå in.

Bortdömt mål

I slutet av första halvlek tog Australien över och fixstjärnan Sam Kerr hade bud på mål flera gånger om. Först styrde hon ett frisparksinlägg i mål, och hann börja jubla innan domaren blåste av efter att ha hittat en svensk frispark i straffområdet.
I anfallet efter nickskarvade hon bollen utan chans för Hedvig Lindahl i det svenska målet, men en decimeter utanför den bortre stolpen.
Avgörandet skulle komma direkt efter paus.
Filippa Angeldahl, 24-åringen som startat samtliga Sveriges OS-matcher, skickade iväg ett skott från distans, men mittfältaren Chloe Logarzo ställde sig i vägen. Dock inte bättre än att hon touchade bollen så att den tog en märklig båge.
Det ställde Australiens målvakt Teagan Micah totalt. Micah tog ett felbeslut, lät bollen studsa en gång och tvingades då att styra den i ribban för att stoppa ett svenskt 1–0. Det kom i stället en sekund senare, för bollen landade hos Fridolina Rolfö som tryckte in bollen i nät från nära håll.
I en så tät match behövs det inte mer för att någons gulddröm ska ta slut, samtidigt som en annans lever vidare.
Sverige vann semifinalen med 1–0.
På fredag klockan 05 finsk tid spelar de blågula fotbollsdamerna om guld på Olympiastadion i Tokyo.

ANDRA LÄSER