Scholz slutspurtar på hemmaplan

Med bara timmar kvar tills de tyska vallokalerna öppnar jagar segertippade Olaf Scholz röster på hemmaplan. Än kan han inte slappna av – i en färsk mätning knappar kristdemokraterna i CDU med partiledaren Armin Laschet in.

Socialdemokraten Olaf Scholz håller valmöte i Potsdam.
Luften är kvav i Potsdam utanför Berlin, där två av tre toppkandidater i valet – socialdemokraten Olaf Scholz och De grönas Annalena Baerbock – har sin valkrets.
Ett hundratal personer flockas på ett oansenligt förortstorg, där Scholz värvar röster i skuggan av två höghus. En man sticker ut huvudet från sitt fönster på femte våningen, hojtar något ohörbart och höjer en knuten näve. Scholz vinkar glatt.

Poliser och journalister

Vore det inte för alla poliser och ett och annat internationellt tv-team kunde man tro att det var en lokalpolitiker och inte Tysklands finansminister och möjligen nästa förbundskansler som står och talar.
Scholz socialdemokratiska SPD har sedan augusti toppat opinionsmätningarna, och många har redan räknat ut huvudmotståndaren Armin Laschet från Angela Merkels kristdemokrater, som hittills har misslyckats med att vinna väljarnas gunst.
Det rör dock på sig – en färsk mätning från opinionsinstitutet Allensbach visar att blott en procentenhet nu skiljer mellan de två politiska giganterna. Omkring fyra av tio tyskar har förtidsröstat i år, men än finns tid att locka osäkra väljare.

Sjukvården hjärtefråga

Anne, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, har inte bestämt sig för vad hon ska rösta på, men hoppas att socialdemokraterna blir största parti.
– Så att inte nästa kansler också blir en kristdemokrat, säger hon.
Hennes hjärtefrågor är klimatet, rättvisefrågor och sjukvården, där SPD vill ha ett system med en gemensam sjukförsäkring i stället för som nu, flera olika sjukkassor där vissa är privata och andra offentliga.
Anne, som själv jobbar på en sjukkassa, håller med om det.
– Även om det innebär att jag blir av med jobbet, säger hon.
Jana på plats då socialdemokraten Olaf Scholz håller valmöte i Potsdam.
Ryska Jana, som är student på universitetet i Potsdam, tycker att budskapet var bra. Det är andra gången hon ser Scholz under valrörelsen.
– Jag hade definitivt röstat på honom om jag var tysk, säger hon.

"Kul att se honom"

Hennes sällskap Fritz, som inte vill vara med på bild, tror att de flesta som kommit hit egentligen redan sympatiserar med Scholz, men vill bli stärkta i sin övertygelse.
– Och så är det kul att se honom, säger han.
Vallokalerna öppnar klockan 8 på söndag morgon.

laf Scholz

Olaf Scholz är finansminister och vicekansler i Angela Merkels regering och kanslerkandidat för SPD i förbundsdagsvalet.
Född 1958 i Osnabrück.
Advokat sedan 1985.
1998 valdes Scholz in i förbundsdagen, där han satt till 2001 och därefter igen från 2002 till 2011, med ett kort uppehåll för att vara inrikesminister i delstaten Hamburg. Under tiden i förbundsdagen har han bland annat varit inpiskare i SPD-gruppen (2005–2007) och vice gruppledare (2009–2011).
Mellan 2007 och 2009 arbetsmarknads- och socialminister.
Mellan 2009 och 2018 vice partiledare för SPD.
Från 2011 borgmästare i Hamburg, en position Scholz hade till 2018.
Sedan mars 2018 Tysklands finansminister.
Källa: Tyska finansministeriet
ANDRA LÄSER