HBL i Almedalen: Knäcka gängen, fixa klimatkrisen och rädda välfärden – så ska Magdalena Andersson vinna valet

Magdalena Andersson höll sitt Almedalental för en flera tusenhövdad redan omvänd publik. Det är genom att slå ner gängkriminaliteten och minska segregationen, genom att genomföra den gröna omställningen och förbjuda vinsterna i skolan som Socialdemokraterna ska vinna valet.

Statsminister Magdalena Andersson håller tal inför 5000 åhörare under första dagen av politikerveckan i Almedalen…
Med ett stort rött bakgrundslakan med texten: "Vårt Sverige kan bättre", stegade partiledaren och statsministern upp på Almedalens politiker scen.
I stor utsträckning före talet var det lite festivalstämning och när Magdalena Andersson inledde sitt tal med orden:
Det är sommarkvällar som den här vi svenskar säger orden högt att Sverige är fantastiskt.
Publiken jublade och applåderade. På främsta raden satt tidigare ordförande Ingvar Carlsson, Stefan Löfven och finansminister Mikael Damberg.
Andersson talade om de värderingar som präglar Sverige: Noggrannheten, pliktkänslan och det sunda förnuftet.
Om hur rätt ska vara rätt.
Det är dyrt att vara svensk just nu
Magdalena Andersson
– Vi är lika inför lagbokens paragrafer och vi har myndigheter där det arbetar nitiska tjänstemän integritet. I Sverige tränger vi oss inte före vare sig i kassakö. eller till sjukvården.
Det var inte ändå inte en helt rosenröd bild partiordförande Andersson målade upp av Sverige. Pandemin och kriget i Ukraina har trissat upp priser på mat, bränsle och el.
– Det är dyrt att vara svensk just nu, konstaterade Andersson och publiken applåderade.

Robust ekonomi

Hon konstaterade att Socialdemokraterna kan och ska bedriva en ekonomisk politik för att lindra Putinprisernas konsekvenser för barnfamiljer och pensionärer. Men:
– Ingen ansvarsfull politiker kan lova kompensation för varje prishöjning, sa Andersson som en hälsning till det borgerliga blocket.
Som tidigare finansminister under Löfvens regeringar kan Andersson uttala sig med pondus om den ekonomiska politiken. Att hon vill använda en robust ekonomi som vapen för att slå ner de stora samhällsproblem som hon också tog upp i sitt tal.

Knäcka gängen

– För det första vi ska knäcka gängen och bryta segregationen. Den grova brottsligheten undergräver den svenska tryggheten, den tillit vi har till varandra och till att samhället kan hålla oss säkra.
Hon talar om kriminella gäng som kan sätta hela bostadsområden i skräck med knarkförsäljning och skottlossning på öppen gata.
Ett tema som den borgerliga sidan har fört upp på agendan redan en längre tid. Andersson nämnda inga partier utan talade bara om högerkonservativa.
Andersson menar att det bara är Socialdemokraterna som har lösningen. De 70 skärpta straffen och de 30 handlingar som har kriminaliserats. Det är det som har lett till att fler grovt kriminella sitter frihetsberövade, gör en historisk utbyggnad av polisen och rättsväsendet, bygger fler fängelser och gett de brottsbekämpande myndigheter nya verktyg.
Andersson menar att det finns en tydlig skiljelinje mellan Socialdemokraterna och de högerkonservativa men enligt henne är deras inlägg mest prat.
– De vägrar lyssna på vad polisen faktiskt säger. För att stoppa gängen måste vi stoppa nyrekryteringen.
De vägrar lyssna på vad polisen faktiskt säger. För att stoppa gängen måste vi stoppa nyrekryteringen.
Magdalena Andersson
Gängen ska knäckas och segregationen brytas på ett sätt som bara svenskar kan:
– Tillsammans som ett land.
De två andra stora frågorna i Anderssons tal var klimatet och frågan om att återta den demokratiska kontrollen över välfärden.
Hon säger att hon vill snabba på den gröna industriella revolutionen som sveper fram över vårt land.
– Den som just nu skapar tusentals jobb när Sverige tillverkar fossilfritt stål, bygger elbilar och batterifabriker.
– Det är dags återta makten från riskkapitalisterna. Svenska folket ska styra över svensk välfärd, nästan ropar Andersson.
Publiken jublar och applåderar.
Publikhav vid Magdalena Anderssons tal. Uppskattningsvis var där 5700 personer.

Skattepengar blir vinster

Det är vinsterna från skolan som är som en sten i skon på Magdalena Andersson.
– Dina skattepengar förvandlas till bolagsvinster och aktieutdelningar hos utländska riskkapitalister.
– Vinstjakten i svensk skola måste upphöra, slår hon fast.
Det ska få slut på utdelandet av glädjebetyg få ett slut på skolor vars enda mål är att göra så stor vinst som möjligt.
Allt det som Socialdemokraterna vill göra för att råda bot på samhällsproblemen i det svenska samhället vill de högerkonservativa, enligt henne, bromsa eller ignorera.
Magdalena Andersson avslutar sitt tal med att säga hur stolt hon är över att vara en del av det här landet med alla som som arbetar hårt.
– Och tillsamma ns med svenska folket ser jag fram emot att kämpa för vårt land och visa att vårt Sverige kan bättre.
Publiken jublar.

ANDRA LÄSER