Maria Turtschaninoff vinner Svenska Yles litteraturpris

”En bok som kommer människan så otroligt nära” – så formuleras motiveringen till att Maria Turtschaninoffs roman Arvejord tilldelas Svenska Yles litteraturpris. För Förlaget M är det sjätte gången på raken som en bok från deras förlag koras till Svenskfinlands bästa.

Maria Turtschaninoff säger att alla priser är betydelsefulla för en författare som lever på små marginaler
Ylva Pereraylva.perera@hbl.fi
29.10.2022 14:37
Syftet med Svenska Yles litteraturpris är att kora årets bästa finlandssvenska bok. I år tillfaller det författaren Maria Turtschaninoff för romanen Arvejord (Förlaget M), som behandlar människoöden i en liten österbottnisk by. Som årets enväldig domare fungerade människorättsaktivisten Panda Eriksson, vars prismotivering lyder:
Arvejord talar till det hos läsaren som är finlandssvenskt, till det som är nostalgiskt men som ändå bor i den moderna världen, där det enda alternativet är att släppa taget om det som redan gått, eftersom en inte orkar hålla fast då utvecklingen går framåt med en så väldig fart. Turtschaninoff har lyckats skapa en fantastisk buffé av mänsklighetens olika, råa men så igenkännliga delar – och ändå passar alla rätter in i helheten och allt är vackert uppdukat. Arvejord är framför allt en bok som kommer människan så otroligt nära.”
– Det känns väldigt roligt, och skönt i och med att Arvejord utgör två helt nya genrer för mig: den är inte fantasy, och den är riktad till vuxna, säger Turtschaninoff, som också tilldelades Svenska Yles litteraturpris år 2014 för fantasyromanen Maresi.

Du är vid det här laget en väldigt prisad författare – ger det dig storhetsvansinne?

– Det borde du kanske fråga någon i min omgivning snarare än mig! Men faktum är att när man sitter och skriver spelar det ingen roll vad man fått för priser, då gäller det bara att våga kasta sig in i processen som både är underbar och jättesvår varje gång, säger Turtschaninoff.
Hon tillägger ändå att rent ekonomiskt spelar alla priser roll för en författare som lever på små marginaler. Prissumman i Svenska Yles litteraturpris är 2 000 euro.

Prismotiveringen tar fasta på bokens finlandssvenskhet – hur känns det för dig som tidigare mest skrivit om påhittade platser?

– Redan min förra fantasybok utspelade sig i en miljö som var inspirerad av Norden, så det känns egentligen som en naturlig progression. Men Arvejord betyder mycket för mig eftersom det är min mest personliga bok, säger Turtschaninoff.
Den som följt med Svenska Yles litteraturpris på senare år kan inte undgå att notera att från 2017 och framåt har prisvinnaren – trots att juryn ändrat från år till år – alltid plockats ur Förlaget M:s utgivning.

Vad är er hemlighet, förläggare Sara Ehnholm Hielm?

– Som uppstickarförlag har vi kanske varit extra måna om att försöka ge ut böcker om angelägna ämnen som ligger i tiden. Även om Arvejord kanske på ytan handlar om ett traditionellt ämne så behandlar den det på ett nytt sätt, säger Ehnholm Hielm.

ANDRA LÄSER