Dramatisk biljakt i Åbo – ”Uppenbar risk att någon hade skadats eller dött”

Polis skadades i biljakten på en berusad förare som på fredagskvällen körde från Lokalax till centrala Åbo. Enligt förundersökningsledaren fanns det en uppenbar risk för att någon kunde ha dött, och personen misstänks nu för dråpförsök. 

Polisen försökte stoppa föraren under biljakten mellan Lokalax och Åbo men lyckades inte förrän personen slutligen greps vid Aurabron i centrum. Arkivbild.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
04.02.2023 12:02 UPPDATERAD 04.02.2023 15:04
Det var vid 19-tiden på fredagen som en berusad förare flydde undan polis i Lokalax. Polisen inledde en biljakt. Trots försöken att stoppa föraren slutade den vådliga färden först vid Aurabron i Åbo.
Där greps föraren efter att hen krockat. Avståndet är närmare 60 kilometer och föraren gjorde sig enligt polisen skyldig till betydande fortkörning.
Mika Paaer är jourhavande förundersökningsledare vid polisen i sydvästra Finland. Enligt honom gjorde polisen allt den kunde, och med de resurser som fanns tillgängliga, för att stoppa föraren innan hen körde i Åbo centrum.
– Man måste beakta att det också måste göras på ett tryggt sätt för andra.
Bland annat försökte polisen få slut på färden genom att stanna en polisbil framför bilen, men inte heller det gav resultat utan föraren körde mot bilen och fortsatte sedan.
Efter krocken vid bron gav sig föraren i väg till fots, tills polisen kunde gripa personen. Enligt Paaer ska det ha skett efter en språngmarsch på några hundra meter.

Struntar i rödljus och regler

Både poliser och polisfordon skadades under biljakten. Dessutom stötte föraren till flera andra bilar under färden. Hurdana skador poliserna har fått kan Mika Paaer inte uppge vid lunchtid på lördagen.
På fredagskvällen uppgav polisen i sydvästra Finland att föraren är misstänkt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och rattfylleri. På lördagen har den huvudsakliga brottsrubriceringen ändrats till dråpförsök.
Paaer motiverar det med särskilt en händelse där en målsägande enligt honom varit i uppenbar fara. Det handlar inte om en av poliserna utan en utomstående person. Personen har hörts och polisen har också sett situationen på film från övervakningskamera.
– Vi ser att det är en tung personbil som kör i ytterst hög hastighet mot rödljus och vars förare struntar helt i trafikreglerna. Gärningspersonen måste ha förstått att risken är stor att hen kör över någon som skadas eller till och med omkommer, säger Paaer.
Det handlar också om en helhetsbedömning av situationen. Många personer rörde sig enligt honom i centrum av Åbo när föraren kom körande.
Hurdana hastigheter det rörde sig om vill Paaer inte i detta skede uppge.

Fler kan ha varit i fara

Polisen fortsätter utredningen med att bland annat ta del av bilder och film från övervakningskameror och höra personer. Mika Paaer räknar med att det kan finnas ytterligare målsägande i fallet.
Polisen har talat med föraren men ännu inte gjort ett egentligt förhör. Paaer menar att det inte brådskar, utan att polisen först vill skapa sig en helhetsbild av det händelseförloppet.
Såg du biljakten eller vet du mer om det inträffade? Ta gärna kontakt med oss genom formuläret nedan.

ANDRA LÄSER