Cristiano Ronaldo väljer Saudiarabien – får 500 miljoner euro

Romantikerna hade hoppats på en återvändo till hemlandet Portugal och Sporting Lissabon. Realisterna tänkte sig MLS och någon av storklubbarna där. Cynikerna flaggade för den arabiska halvön och fantasisummorna. Cynikerna får rätt. Cristiano Ronaldo, som nyligen fick sparken från Manchester United, är överens med saudiska Al-Nassr.

Cristiano Ronaldo väljer att fortsätta karriären i Saudiarabien.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
30.11.2022 11:55 UPPDATERAD 30.11.2022 13:22
Kontraktet som ska skrivas under i dagarna löper på två och ett halvt år och ger portugisen ofattbara 500 miljoner euro. I summan finns ersättningarna för de PR-jobb CR7 ska åta sig under tiden i oljelandet.
Tidigare i år uppdagades det att en annan åldrande superstjärna, Lionel Messi, skrivit på ett PR-ambassadörsavtal med Saudiarabien värt ungefär 25 miljoner euro om året. Både Messi och Ronaldo kommer med sina insatser ytterligare stärka Saudiarabiens chanser att få arrangera VM i fotboll 2030.
Aningen absurt då Ronaldos hemland Portugal och Messis dito Argentina också är ute efter turneringen. Men pengar är tydligen starkare än emotionella band till moderlandet.
Saudiarabien är en av mönstereleverna inom sportswashing. Med hjälp av de gränslösa rikedomarna lägger man ofantliga summor på idrott av olika slag för att förbättra landets skamfilade anseende. Saudiarabien ger inte särskilt mycket för mänskliga rättigheter och kvinnans ställning är väldigt dålig.
Ronaldo är född och uppvuxen på Madeira men han lämnade ön för spel i Sporting Lissabons juniorled i unga år. En återkomst till Lissabonjätten hade varit ett utmärkt sätt att tacka för sig men det blir alltså inte av. Åtminstone inte just nu.
Det cirkulerade också rykten som placerade portugisen i nordamerikanska MLS men något konkret ledde det inte till.
Al-Nassr var ute efter Ronaldo redan i somras men portugisen valde att stanna kvar i Manchester United. Där kom han på kant med nya tränaren Erik ten Hag och efter att ha sågat tränaren och klubben i pressen fick han sparken.
Intresset från europeiska klubbar har varit tämligen lamt för Ronaldos tjänster och då chansen att tjäna storkovan dök upp blev frestelsen uppenbarligen för stor. I Al Nassr finns sedan tidigare målvakten David Ospina, mittfältaren Luiz Gustavo och anfallaren Vincent Aboubakar.
I Al-Nassr blir Ronaldo ohotad herre på täppan. 37 år gammal stängde han med det här beslutet för gott dörrarna till de riktigt bra klubbarna i Europa. Landslagskarriären kan däremot ha förlängts då varken matchtempo eller spelprogrammet ligger på samma nivå som i Europa.

Cristiano Ronaldos lön i Saudiarabien

Lönen omfattar bonus för att skriva under, veckolön och ersättning för att jobba som någon sorts PR-ambassadör för landet.
Dagslön: Cirka 590 000 euro
Veckolön: 4,15 miljoner euro
Månadslön: Cirka 16,6 miljoner euro
Årslön: 200 miljoner euro

ANDRA LÄSER