Efter historiska Davis Cup-triumfen: Så här mycket håvar Ruusuvuori in

Finland är för första gången klart för slutspel i Davis Cup. Det innebär saftiga ekonomiska intäkter, både för tennisförbundet och för spelarna.

Emil Ruusuvuori blev hjälte då Finland säkrade en plats i slutspelet i Davis Cup framför hemmapubliken i Esbo.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
06.02.2023 13:17
Finlands tennisherrar stod för en historisk insats på söndagen. Argentina besegrades i Metroarenan i Esbo och därmed är Finland klart för slutspel i tennisens prestigefyllda lagturnering Davis Cup för första gången någonsin.
Det är en indikation på hur bra finländsk tennis mår för tillfället. Emil Ruusuvuori har etablerat sig som en elitspelare i herrsingel och Harri Heliövaara är rankad som nummer 10 i världen i dubbel. Triumfen innebär att Finland deltar i slutspelet i Davis Cup i september där de 16 bästa nationerna i världen är med.
Roope Kailaheimo är chef för elittennis vid Finlands tennisförbund. Han vill poängtera att segern väger otroligt tungt för finländsk tennis.
– Det är otroligt stort att vara bland de 16 bästa nationerna i världen. Finland är ett förhållandevis litet land i tennisvärlden men nu är vi med och kämpar med de allra största.
Att Finland har kvalificerat sig till slutspel innebär också ett ekonomiskt uppsving. De exakta summorna är inte kända, men Teemu Purho, vd för tennisförbundet, uppskattar att det rör sig om mellan 100 000 och 300 000 euro.
– Och det är enbart för förbundet. Spelarna kommer få dela på en summa som är dubbelt så stor som den vi får. För dem är betyder det otroligt mycket ekonomiskt, säger han.
Ruusuvuori – som håvar in mest prispengar av den de finländska spelarna – tjänade omkring en miljon euro förra året. För de övriga spelarna rör det sig om betydligt mindre summor och därför innebär Davis Cup-triumfen ett ordentligt tillskott i kassan.

På väg uppåt

Enligt Kailaheimo har utvecklingskurvan för finländsk tennis pekat uppåt ett tag nu. Alla tiders finländska tennisprofil Jarkko Nieminen lotsar laget och har varit en bidragande faktor till framgången.
– Nu gäller det att fortsätta utvecklas i samma riktning. Förhoppningsvis kan den här typen av framgångar sporra yngre generationer och även leda till en större möjlighet att stödja landslagen och våra spelare.
Han hoppas att tron på att kunna lyckas på proffsnivå växer i takt med att finska spelare lyckas hävda sig mot de bästa.
– Självförtroende är en sak som den här typen av framgångar bidrar till, åtminstone på kort sikt.
Men herrlandslaget nöjer sig inte här. Purho säger att siktet är inställt på att lyckas väl även i slutspelet, som inleds med ett gruppspel från 12 till 17 september. De åtta bästa länderna går vidare till slutskedet som avgörs i Malaga i november.
– Vi är glada och stolta över att våra spelare vill representera landslaget. Nu siktar vi på att få tennisen i Finland att växa ytterligare, säger Teemu Purho.

ANDRA LÄSER