Schüllers Djurgården nära att tappa poäng – då klev Radetinac fram

Tillbaka i guldpositionen, men hur var det med glansen över den 90 minuter långa prestationen?Det är en fråga om krav och förväntningar. Supereffektiva Djurgården utnyttjade sina lägen med klinisk precision.Det gav 3–2 mot Degerfors.– En mindre bra insats, men det är lik förbannat tre poäng och de smakar exakt lika gott, säger lagkaptenen Magnus Eriksson.

Rasmus Schüller.
23.09.2021 06:38 UPPDATERAD 23.09.2021 07:43
Han gjorde matchens andra mål. Det avgörande skickade Haris Radetinac in.
Det första?
Jodå, det hände igen – för tredje allsvenska matchen i rad.
Det var roligt första gången mot Hammarby, stort uppmärksammat mot Malmö. Nu är det en vana. Mittbacken Hjalmar Ekdal är plötsligt ett av Djurgårdens vassaste offensiva vapen.
Ekdal höll sig kvar djupt inne på Degerfors planhalva efter en hörna. Det såg vänsterbacken Elliot Käck, på vars långa inlägg Ekdal lobbnickade in 1–0 redan efter 13 minuter.
En 22-årig stabil mittback som också är farlig framåt. Den spelartypen är alltid attraktiv.

Väcker intresse

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson bekräftar för TV4 Fotbollskanalen att Ekdal väcker utländska klubbars intresse.
– Det är några klubbar som följer honom och som har frågat oss om honom, säger Andersson.
Ekdal om målformen till Discovery plus:
– Den är smått osannolikt, måste jag säga. Fantastiskt, men det känns naturligt. När bollen dyker upp sitter den, säger han.
Motigt värre var det för Degerfors, som öppnat modigt och respektlöst och inte saknade möjligheter i matchens inledning.
Degerfors var det mest spelförande laget, skapade också mest, men avsluten var tama, felriktade eller så stod Jacob Widell Zetterström i vägen.
Men matcher avgörs i straffområden. Djurgårdens tredje avslut före pausen gav 2–0 när Eriksson tryckte in sitt fjärde mål för säsongen.

Dubbel av Djurdjic

Widell Zetterström hade stoppat Nikola Djurdjic två gånger. Tredje gången gick det inte. Djurdjic, tidigare i Hammarby och ständigt utbuad av hemmafansen, gav matchen nerv med reduceringen tidigt i andra halvlek.
Kvitteringen kom inte oväntat – av samme man.
Elegant tog han ned inhopparen Johan Bertilssons inlägg på bröstet och lyfte in 2–2.
Djurgården var skakat. Lagkaptenen Magnus Eriksson samlade laget, tog ett allvarligt snack. Det gav omedelbar effekt.

Radetinac avgjorde

Radetinac tryckte in 3–2 tre minuter senare, framspelad av en annan inhoppare, Joel Asoro. Med en riktningsförändring skakade Radetinac av sig Sebastian Ohlsson och bredsidade in segermålet.
– Känns som om vi tappar helt i andra men det är starkt att vi gör 3–2. De gör det svårt för oss, är skickliga med bollen, säger Radetinac.
Degerfors vill ha straff när Leo Cornic täckte Victor Edvardsens inlägg med överarmens undersida, men domaren Granit Maqedonci blåste inte.

"Race in i det sista"

Efter 20 omgångar leder Djurgården allsvenskan på 41 poäng, men AIK återtar ledningen vid seger borta mot Kalmar på torsdagskvällen.
– Jag vet hur vi ligger till, men jag tror att det kommer att bli ett race in i det sista, säger Magnus Eriksson.
Degerfors – som fick Adam Carlén utvisad i slutet – rasar ned på kvalplats om Carljohan Erikssons Mjällby tar poäng mot Halmstad. Men fortsätter nykomlingen som mot Djurgården finns alla möjligheter att avsluta säsongen på säker mark.
– Degerfors är ett bra lag. De ska inte ligga där de ligger, säger Magnus Eriksson.
Rasmus Schüller spelade från start p Djurgårdens centrala mittfält.

ANDRA LÄSER