Svenska reaktioner på Erdoğans ja: ”Det är bara att gratulera Finland”

När Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade om sitt ja till Finlands Natoansökan, blev det samtidigt tydligt att hans negativa hållning gentemot Sverige i lika hård som tidigare.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har nu öppnat Natodörren för Finland och president Sauli Niinistö. Till Sverige ger han fortsatt kalla handen.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
18.03.2023 12:57
Anders Lindberg på oberoende socialdemokratiska Aftonbladets ledarsida, gratulerar Finland till fredagens klartecken från Turkiet.
Han konstaterar att den svenska borgerligt ledda regeringen har uttalat Natomedlemskapet som sin viktigaste fråga. Regeringens har dessutom uttalat som mål Sverige ska gå med i Nato samtidigt som Finland.
Efter Erdoğans besked om Sverige ser det dystert ut med den saken.
”Sveriges regering riskerar nu däremot att misslyckats på en central punkt när det kommer till svensk säkerhet”, skriver Lindberg och frågar:
”Hur kunde Sverige vara så oförberett på denna cirkus?”
Samtidigt anser Lindberg att den främsta orsaken till att Sverige hamnat i situationen beror på att Turkiet ställer orimliga krav för en ratificering.
Ingen vet när det svenska Natomedlemskapet kan bli verklighet.

Svaghet som gläder Ryssland

”Sverige ensamt kvar i Erdogans väntrum”, lyder rubriken på Dagens Nyheters analys.
Den politiska kommentatorn Tomas Ramberg skriver att det anmärkningsvärda inte är ”att Finland nu släpps in utan att Finland så länge låtit väntan på Sverige sinka det finländska inträdet.”
Tidtabellen för ett svenskt medlemskap är oklar.
”Nästa skamgräns för den svenska Natoprocessen är toppmötet i Vilnius i juli. Är Sverige inte med då har Nato demonstrerat en svaghet som gläder inte minst Ryssland”, avslutar Ramberg.
Mars Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT, kallar det turkiska beskedet ”sämsta tänkbara utfall för Sverige i detta läge och ett stort bakslag för den svenska regeringen.”
”I dag vet ingen när det svenska Natomedlemskapet kan bli verklighet”, skriver Knutson i sin analys.
Ratificerar inte Turkiet Sverige i juni, så att medlemskapet kan godkännas på Natotoppmötet i juli, menar Knutsson att ett slutgiltigt besked kan dröja till sedan höst eller nästa år.
”Det vore ett mardrömsscenario för den svenska regeringen, som pekat ut Natomedlemskapet som den absolut viktigaste frågan just nu för svensk nationell säkerhet”, skriver Knutsson på SVT.

Överbefälhavaren: Försvårar på sikt

Sveriges Radio har intervjuat den svenska överbefälhavaren Micael Bydén.
Han säger på lördagsmorgonen att det kan bli komplicerat för Sverige om Turkiet och också Ungern dröjer länge med att ratificera den svenska Natoansökan.
– I det korta perspektivet bedömer jag, och min organisation, att konsekvenserna för säkerheten är begränsade. Om det skulle bli en längre period, vi pratar år, då ska jag inte sticka under stol med att det blir mer komplicerat, säger Bydén.
Enligt Bydén kommer Finland att ”fokusera fullt ut på att vara den fullvärdiga medlemmen med vad allt vad det innebär”, som att gå in i Natos operativa planering.
Det här kommer enligt honom att påverka Finlands och Sveriges försvarssamarbete och planeringen på sikt.
– Där kommer vi inte att kunna vara med som partnerland, säger han till Sveriges Radio.

ANDRA LÄSER