Världens näst äldsta statschef har gått bort

Tunisiens 92-årige president Beji Caid Essebsi har avlidit. Presidentvalet som planerades till november tidigareläggs nu.

Tunisiens president Beji Caid Essebsi. Arkivbild.
26.07.2019 06:41 UPPDATERAD 26.07.2019 06:48
President Beji Caid Essebsi avled på torsdagsmorgonen på ett militärsjukhus i Tunis, dit han förts i onsdags och sedan legat under intensivvård.
Det presidentvalet som planerades till november kommer nu i stället att hållas redan den 15 september, uppger landets valkommission.
Essebsi var Tunisiens förste demokratiskt valde president och världens äldsta statschef näst efter Storbritanniens drottning Elizabeth II.
Han styrde landet sedan 2014, tre år efter upproret som ledde till att diktatorn Zine El Abidine Ben Ali störtades. Veteranpolitikern Essebsi arbetade under landsfadern Habib Bourguiba och var tidigare också utrikesminister 1981–1986 och premiärminister efter revolutionen 2011. Han har också varit inrikesminister och talman i parlamentet.
När han valdes till president var han 88 år. Då avfärdade han att hans höga ålder skulle vara en svaghet och sade att ungdom är ett "sinnestillstånd".
I april klargjorde Essebsi dock att han inte skulle ställa upp i presidentvalet, utan ville lämna över till någon yngre. För knappt en månad sedan vårdades han på sjukhus och var allvarligt sjuk men återhämtade sig.

ANDRA LÄSER