Axxell satsar på kortkurser

Axxell Lappfjärd i Kristinestad, Lafo, har i år breddat utbudet av kortkurser. Filmljud är en av nyheterna i kursutbudet.

Axxell Lappfjärds nya kurs i filmljud riktar sig direkt till dem som sysslar med lokal-tv eller film. Den börjar i vår.

– Kursen tar upp hur man kan behandla ljudet och vilka hjälpmedel som finns. Nu samlar vi in deltagare och när vi fått tillräckligt många anmälda ska vi hitta ett lämpligt veckoslut att ordna kursen, säger Casper Sahlström, platsansvarig på Axxell i Lappfjärd.

Axxell Lappfjärds flaggskepp är fortfarande musiklinjen, musikproduktionslinjen och ljudtekniklinjen.

– Ungdomar ställs i dag inför många valmöjligheter och kravet på att snabbt skaffa sig en utbildning som ger ett yrke. Folkhögskolans ideologi är att erbjuda en motvikt och ett alternativ till detta, säger Sahlström och hoppas att ungdomar ska tillåta sig att "låna ett år" av de där utbildningsåren för studier vid folkhögskolan om linjerna intresserar.

– De kan få tillbaka så mycket av det i framtiden. Kunskapen kan användas på många sätt för ett berikat amatörmusiker- eller teknikerliv eller om de vill studera vidare inom området.

Axxell samarbetar också med gymnasierna i Kristinestad och Närpes. Studerande på musiklinjen i Närpes kan bland annat utnyttja Axxells studio för att spela in musik.

Inspelning i studio är också en av kortkurserna som orkestrar och band kan ta del av på Lafo.

– Där får man gå igenom hela processen på ett veckoslut, hur man spelar in, vilka mikrofoner man kan använda och hur man behandlar ljudet. Det är som en miniresa från idé till färdig produktion.

En kortkurs för låtskrivare bygger på samma tanke. Kursen tar deltagaren snabbt vidare från idé till färdig låt.

Kortkurserna ordnas för dem som inte har möjlighet att delta i en hel linje på skolan.

– Vi har plockat delar ur de långa linjerna till kortkurserna och tänkt att det kan intressera även dem som inte har möjlighet att vara inskriven ett helt år vid skolan. Då kan man komma en helg eller ett par tre dagar eller på distans ta del av kurserna.

Nu planerar man också att göra det enklare att ta del av undervisningen vid Lappfjärds folkhögskola genom att erbjuda möjligheten att i perioder studera delar ur de långa linjerna, musik, musikproduktion och ljudteknik.

Axxell Lappfjärd har i dag cirka 20 inskrivna studerande från hela Svenskfinland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning